Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena na selu
  • 15.10.2019. 09:30

Četiri žene - četiri vrijedne pokretačice uspješnih poslova u svojoj seoskoj sredini

Međunarodni Dan žena na selu obilježava se 15. oktobra. Žene su u seoskim imanjima vidjele šansu koju su iskoristile zajedno sa svojim porodicama da pokrenu vlastitu proizvodnju, uzgajaju ljekovito bilje, organsku hranu.

Foto: Ranka Vojnović
  • 698
  • 547
  • 1

Već nekoliko godina u svijetu se obilježava 15. oktobra – međunarodni Dan seoskih žena. U našem društvu preovladava stereotip da se seoske žene isključivo bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i to na ekstenzivan način, a nije tako. Među tim ženama mnogo je žena koje su pokretači uspješnih poslova, promoterki zdravog načina života, penzionerki, liječnica i mnogih drugih. Za sve njih je zajedničko da su u seoskim sredinama vidjele šansu za kvalitetniji život svojih porodica, ali i zajednice u cjelini. One vode računa o obrazovanju djece, prenošenju znanja, tradicionalnih vještina, opstanku narodnih običaja i pokretanju porodičnih poslova.

Prvi međunarodni Dan seoskih žena obilježen je 2008. godine od strane Ujedinjenih nacija, a obilježavanje ovog dana ima za cilj da ukaže na doprinos žena za kvalitetniji život svih nas.

Desanka Vrhovac danas ima kaktusarnik sa grijanjem

Desanku Vrhovac (naslovna fotografija) iz Milosavaca kod Laktaša upoznala sam tokom posjete Jesenjem sajmu u Banja Luci. Ko je upoznao gospođu Desanku ne može da ostane ravnodušan na kolekciju kaktusa i sukulenata koje uzgaja na svom imanju.

"Život na selu mi je omogućio da pokrenem uzgajanje kaktusa na porodičnom imanju. Slučajno sam krenula sa ovim poslom kada sam se 2002. godine sa mora vratila kući sa nekoliko malih saksijica kaktusa. Bio je to izazov za mene da učim kako se ove lijepe biljke uzgajaju. Porodica me podržala i uskoro smo izgradili prvi kaktusarnik sa grijanjem. Moja kolekcija kaktusa se stalno povećavala, a počela sam da uzgajam i sukulente. Pored kaktusa i sukulenata uzgajam rasad povrća i cvijeća. Upravo je imanje na selu bio najvažniji element koji mi je omogućio da krenem sa ovom proizvodnjom. Moj suprug i djeca su bili velika podrška. Najmlađa kćerka je zavoljela ovaj posao i diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci. Život na selu ima mnogo prednosti, a mi smo te prednosti iskoristili i razvili uspješnu proizvodnju."

Esma Bejtović zaljubljenica u prirodu

Gospođa Esma Bejtović se sa porodicom posvetila uzgajanju, sakupljanju i preradi ljekovitog bilja. Za mjesto Kostela kod Bihaća, gdje gospođa Esma živi sa porodicom, kaže se da je samo Una ljepša.

Esma Bejtović uzgaja i sakuplja ljekovito bilje

"Priroda je naša inspiracija. Živjeti pored rijeke Une, uzgajati ljekovito bilje i sakupljati ga po obroncima Grmeča je ono što nas je motivisalo da pokrenemo vlastiti posao. Svaki dan imamo mogućnost da živimo u ovoj ljepoti i zdravoj okolini. Da živimo u nekom velikom gradu ne bi imali mogućnost da naučimo mnogo toga o ljekovitom bilju, kako se uzgaja i prerađuje. Imamo plantažu ehinacee, nevena, matičnjaka, a sakupljamo mnogo ljekovitih biljnih vrsta iz netaknute prirode. Sve smo uspjeli zahvaljujući životu u predivnom mjestu i prirodi koja nas okružuje", priča nam Esma. 

Stana Vojnović posvetila se organskoj proizvodnji hrane

Stana Vojnović iz Blatne kod Novog Grada se posvetila uzgajanju vlastite hrane bez upotrebe hemijskih sredstava. Rijeka Una i područje Podgrmeča su pravi raj za svakoga ko želi da ima kvalitetan život i uživa u pravoj hrani, hrani s okusom.

Stana Vojnović puno radi, ali bez stresa

"Na porodičnom imanju sa porodicom sam se posvetila organskoj proizvodnji hrane. Ovdje nema zagađivača prirode i zbog toga imam mogućnost da sve proizvodim bez tretiranja pesticidima. Na imanju su posađene mnogo stare sorte voća, ali uzgajam smokve i limune. Pored kuće imam manji zasad vinove loze, a od grožđa pripremam sokove, rakiju lozu. U bašti uzgajam sve vrste povrća koje koristimo i za pripremanje zimnice. Imamo i manje stado ovaca od kojih koristim đubrivo za baštu i voćnjak. Naše ovce i kokoške su cijeli dan na otvorenom i to se osjeti u kvalitetu mesa i jaja. Posla ima, ali nismo vezani za sat i nema stresa. Naš život je svaki dan bogatiji za ljepotu prirode koja nas okružuje", sa radošću priča Stana. 

Habiba Malčić ima dva brenda 

Gospođu Habibu – Bibu Malčić iz Banja Luke poznaju mnogi ljubitelji zdrave hrane i prirodne kozmetike. Na porodičnom imanju u Dragaočaju ova Banjalučanka je poslije gubitka zaposlenja pokrenula uzgajanje zdravog povrća bez hemije. Osim što je pokrenula uzgajanje povrća pod brendom Bibna baštica uspjela je da razvije i brend prirodne kozmetike Immortelle.

Habiba Malčić uzgaja povrće, ali i ljekovito bilje kao što je smilje

"Porodica mi je bila velika podrška da na porodičnom imanju počnem da uzgajam povrće bez upotrebe hemijskih preparata i vještačkih đubriva. Imanje u blizini Banja Luke je bilo presudno za razvoj dva bredna. Osim povrća uzgajam ljekovito bilje, a od ove godine smo nabavili i košnice sa pčelama. Ko hoće da radi na svom imanju može da stvori posao za sebe, porodicu. Banjalučani su prepoznali kvalitet povrća, prerađevina koje pripremam i prirodne kozmetike. Moj život je mnogo kvalitetniji zahvaljujući imanju na selu. Selo je postalo šansa koju sam zajedno sa porodicom iskoristila na najbolji mogući način", zaključuje Biba. 


Tagovi

Dan žena na selu Desanka Vrhovac Esma Bejtović Stana Vojnović Habiba Malčić Organski uzgoj Uzgoj kaktusa Uzgoj ljekovitog bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete