Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TopDown 500
  • 24.09.2023. 16:30

Bolje, preciznije i jednostavnije uz Väderstad TopDown 500

Početkom 2024. Väderstad će krenuti i sa serijskom proizvodnjom ovog kultivatora, otkriveno je Agroklubu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 41
  • 2
  • 0

Na Farming red prezentaciji koje su organizovale kompanije Väderstad, Case i Steyr u Austriji, Väderstad je predstavio svoj novi višenamjenski kultivator TopDown 500. Čine ga četiri radna tijela, visokokvalitetni V-55 diskovi za intenzivno sječenje i miješanje zemljišta, kultivatorske motičice sa razmakom između zubaca od 27 cm i radnom dubinom od 30 cm, hidraulički podesivi rotirajući diskovi za nivelisanje i za ostavljanje glatke površine i na kraju paker valjak.

"Već duže vrijeme Väderstad želi da promijeni način na koji kultivišemo i koristimo kultivator. Željeli smo da koristimo mašinu na nov način, sa novom tehnologijom, a htjeli smo i da koristimo nove karakteristike ISOBUS-a na novim traktorima", rekao je menadžer kompanije Väderstad UK iz Velike Britanije Ed Hučinson.

Šta je novo kod TopDown kultivatora?

Väderstad-ov kultivator dobija nova poboljšanja, a to uključuje Väderstad E-Control, kontrolni sistem zasnovan na iPad-u, a pored toga mašina će moći da primjenjuje i obradu zemljišta preko ISOBUS-a. E-control znači da vozač ima potpunu kontrolu iz kabine traktora. Može da podešava dubinu preko tableta u kabini, a Hučinson nam je opisao i kako to funkcioniše.

"Imamo tri crijeva za automatski dio mašine, a to je hidraulični senzor opterećenja, zatim imamo dva crijeva - crveno za rasklapanje kao kod klasičnih mašina, koju koristimo na klasičnom traktoru i imamo žuto za podešavanje dubine, uz pomoć kog možemo da podižemo i spustimo mašinu. Mašinu kada spuštamo i kada je malo iznad zemlje, ona postaje automatska. Kada kažemo automatska, mislimo da se podešavanje obavlja na ekranu Väderstad E-Services do željene dubine", rekao je menadžer ove firme.

TopDown500 u akciji

Na ekranu su prikazani brojevi segmenata i određena dubina koju podešavamo za svaku sekciju. Valjak je pod pritiskom i njegovo podešavanje je označeno u kilogramima, a diskovi i niveliri u centimetrima. Na zupcima također podešavamo na "+" ili "-" radnu dubinu.

"Kada dođemo do kraja reda, jednostavno pomjerimo ručicu na 'žuto' i mašina se podiže i automatski isključuje. Okrećemo traktor, vratimo mašinu u radni položaj, i ona ide automatski na već zadatu dubinu. Za to je zaslužna funkcija niskog dizanja, pomoću koje ne moramo na uvratini da podižemo mašinu u transportni položaj", kaže Hučinson i dodaje da mašina u niskom dizanju može još neko vrijeme da ide kroz zemljište, ali ne punom težinom, nego ulazi samo do četiri-pet centimetara dubine.

Lako podešavanje preko E-control uređaja

Na gornjem desnom uglu monitora, na fotografiji ispod možete da vidite brojeve od jedan do četiri. Oni služe, kako Hučinson kaže, kao kod automobila kada želite da sačuvate omiljenu radio stanicu, dakle - čuva konfiguraciju koja vam je potrebna. Pritiskom na "save" program pamti podešavanje mašine.

Jednostavno i pregledno

Ako promijenite mašinu, diskove, vrijeme, možete da sačuvate pod drugim brojem, pa kada idete u različite oblasti na terenu, jednostavno izaberete program koji ste sačuvali i koji vam je u tom momentu potreban. Takođe, moguće je promijeniti i sva četiri segmenta mašine odjednom.

"Sa ovom opcijom dobijamo na učinku. Ali kažu mi : 'Ed, ti si stari momak'. Da, više volim da koristim već unaprijed podešeno. Kada farmer odluči da napravi digitalnu mapu ili da isplanira posao za naredne dane, on to može da uradi od kuće ili iz kancelarije. Jednostavno ponese svoj i-Pad, odradi to, kasnije ga priključi u traktor koji komunicira sa E-Servisom i to je zaista posebno", rekao je on i dodao da sistem sve bilježi, pa će dokumentovati i recimo da li smo išli na 24 ili 22 centimetra dubine, što je korisno za buduće operacije.

Inženjeri su na sve mislili

Na ekranu su označeni i simboli koji pokazuju status mašine dok je u pokretu i njenu poziciju, tako da vozač ne mora stalno da gleda nazad, može jednostavno da bude okrenut ka naprijed sve vrijeme. Mašina ima novu elektroniku i hidrauliku. 

TopDown ima svoj "par očiju", tako da ne morate stalno da se okrećete

"Za TopDown kultivator nije vam potreban autonomni traktor, dovoljan je i 'obični'. Ako traktor ne posjeduje ISOBUS, imamo četiri cijevi koje možemo da priključimo za svaki segment mašine posebno, tako da možemo da koristimo kao klasičnu mašinu", rekao je Hučinson.

Väderstad TopDown je dostupan u modelima 300, 400, 500, 600, 700, a mašina će biti premijerno prikazana na Agritehnici ove godine. Početkom 2024. Väderstad će krenuti i sa serijskom proizvodnjom.


Tagovi

Väderstad TopDown 500 Ed Hučinson E-Control E-Service Podešavanje iz kabine Višenamjenski kultivator


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]