Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 29.12.2023. 18:00

Blagi rast cijena pšenice sa obje strane Atlantika - šta ga je uzrokovalo?

Najveći uticaj imalo je dešavanje na Crnom moru, i pored toga što slaba konkurentnost evropske ima negativno djelovanje

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 41
  • 17
  • 0

Posljednja sedmica 2023. godine je dosta mirna na tržištu žitarica. Trgovalo se slabo. Kretanja na svjetskim berzama su pod raznim uticajima.

Blagi rast cijena pšenice

U petak u 13 h cijena pšenice na pariskom Matifu je bila u blagom porastu i iznosila 223,50 eura/t. Cijena kukuruza je 198,75 eura/t i u konstantnom je padu od juna kada je bila 250 eura/t. Nakon neznatnog rasta u toku sedmice blagi pad je doživjela i uljana repica, za tonu je trebalo izdvojiti 439 eura.

Cijena pšenice na pariskom Matifu:

Američki CBoT je donio trend rasta za pšenicu i pad cijena kukuruza i soje. Pšenica je koštala 209,64 eura/t, kukuruz 168,68 eura/t, dok je soja koštala 433,311 eura/t.

Slaba konkurentnost evropske pšenice

Posljednja dešavanja na Crnom moru, gdje je brod za rasuti teret pod zastavom Paname koji je išao prema luci na rijeci Dunav kako bi utovario žitarice, udario u rusku minu, potpiruju strahove vezane za rizike transporta u ovoj oblasti. To je uticalo na kratkotrajno povećanje cijena u proteklom periodu.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Tako je cijena pšenice porasla sa obje strane Atlantika i pored toga što slaba konkurentnost evropske ima negativno djelovanje. Nije joj pogodovalo ni jačanje dolara u odnosu na evro. U decembru je na tržištu vladala ruska pšenica koju su kupovali najveći otkupljivači.

Cijena kukuruza na pariskom Matifu:

Loše vremenske prilike smanjuju površine pod ozimim kulturama na području zapadne EU. Najveće smanjenje zasijanih površina je u Francuskoj, a slijede je Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Belgija.

Nema snijega: U nekim dijelovima Evrope očekuju se štete na ozimim žitaricama

S druge strane povoljni uslovi nagovještavaju dobru žetvu u Rusiji sledeće godine.

Velika količina kukuruza je već prodana. Izvoz kukuruza iz SAD-a u Meksiko željeznicom je i dalje blokiran. Porasla je cijena uljane repice, a sve oči su uprte u nebo iznad Brazila i Argentine gdje su vremenske prilike neizvjesne i ne zna se kako će uticati na uzgajane kulture.

Očekuje se povećanje površina pod kukuruzom u Evropskoj uniji.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Cijena na berzama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.