• Bill Gates
  • 15.01.2021. 18:00

Bill Gates će se baviti poljoprivredom? Vlasnik je gotovo 100.000 hektara zemlje

Bill Gates je među vodećim vlasnicima kada je u pitanju površina poljoprivrednog zemljišta u Americi. No, još nije poznato kako koristi svoje hektare, a nagađa se da će se baviti održivom proizvodnjom.

Foto: Facebook/Bill Gates
  • 472
  • 147
  • 0

Bill Gates je američki poslovni magnat, filantrop, jedna od najbogatijih osoba na svijetu. S vlasništvom nad 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta je i najveći agro posjednik SAD-a. 

Nakon višegodišnjih izvještaja da je kupovao poljoprivredno zemljište na mjestima poput Floride i Washingtona, The Land Report otkriva da Gates, koji je, prema Forbesu, 'težak' gotovo 121 milijardu dolara, čime je stvorio portfelj poljoprivrednih površina u 18 saveznih država.

Tako su njegova najveća imanja u Louisiani (gotovo 28.000 ha), Arkansasu (19.396 ha) i Nebraski (8.332 ha). Uz to, ima udio od 10.421 ha zemljišta na zapadnoj strani Phoenixa u Arizoni koji se razvija u novo predgrađe. Prema istraživanju, ono je u vlasništvu Cascade Investments, njegove investicijske tvrtke.

Održivost i otpornost na klimatske promjene

Iako je iznenađujuće da bi se jedan milijarder bavio agrarom, to nije njegov jedini ulazak u tu branšu. Još 2008. godine Zaklada Bill i Melinda Gates najavila je ulaganje bespovratnih sredstava vrijednosti 306 milijuna dolara u promicanje održive poljoprivrede s visokim prinosom među malim farmerima u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Ta je zaklada uložila i u daljnji razvoj te širenje usjeva koji su otporni na klimatske promjene kao i u mliječne krave s većim prinosom mlijeka. Ti su napori aktualizirani i prošle godine kroz neprofitnu organizaciju Gates Ag One.

Još uvijek nije poznato kako se upotrebljava poljoprivredno zemljište u njegovom vlasništvu, a postoje naznake da bi se moglo koristiti na način koji je u skladu s onim što promiče zaklada, ali i on sam. Naime, na svom blogu GatesNotes redovito piše o klimatskim promjenama i tome koliko je poljoprivreda odgovorna za emisiju stakleničkih plinova.

"Zapanjujuća je činjenica da u tlu ima više ugljika nego u atmosferi i cjelokupnom biljnom svijetu", upozorava. 


Tagovi

Bill Gates Klimatske promjene Poljoprivredno zemljište Milijarder Održiva poljoprivreda Ulaganje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.