• Ekonomske slobode
  • 12.09.2019. 17:00

BiH i dalje na 92. mjestu - većina svijeta ekonomski slobodnija

Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima, objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Foto: Pixabay/mirzacausevic
  • 30
  • 10
  • 0

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavljen od strane kanadskog Fraser instituta. Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom.

Osnovni nedostaci - vladavina prava

"Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. 

Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno navedenom, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti", objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Cilj BiH: Za pet mjesta poboljšati poziciju

Isto je potvrdio i Admir Čavalić, direktor udruženja Multi iz Tuzle. Kaže kako BiH najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, ali i veličine države i regulacija. 

"Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unaprijeđenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje "Multi" dovodi stručnjake iz Fraser Instituta, a kako bi 28-og novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta pobljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja", navodi Čavalić.

Hong Kong i Singapur drže vodeće mjesto

Prema izvještaju Ekonomske slobode svijeta, Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto po pitanju ekonomskih sloboda. Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. 

Najgore ocjenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela. Neke od despotskih zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmetom izvještaja, shodno nedostatku podataka.

Veća ekonomska sloboda - veći prosperitet

Shodno rezultatima istraživanja koja su objavljena u nekim od vodećih naučnih časopisa svijeta, ljudi koji žive u zemljama sa većim stepenom ekonomskih sloboda, uživaju u većem prosperitetu, političkim i ličnim slobodama, te žive duže. Tako prvi kvartil kojeg čine zemlje sa najvećim ekonomskim slobodama, ima u prosjeku BDP po glavi stanovnika od 36.770 dolara. 

Komparcije radi, zadnji kvartil ima BDP po glavi stanovnika od 6.140 dolara. Slično tome, ekonomske slobode smanjuju siromaštvo. Prvi kvartil zemalja ima samo 1,8% populacije u apsolutnom siromaštvu (1.9 dolara dnevno), dok zadnji kvartil, u prosjeku ima 27.2% apsolutno siromašnih. Slični odnosi vrijede za broj mrtvorođene djece, prosječan životni vijek i druge indikatore kvalitete života.

Izvještaj obuhvatio 162 zemlje

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta mjeri stepen političke i institucionalne podrške ekonomskim slobodama jedne zemlje. Ovogodišnji izvještaj je obuhvatio 162 zemlje i teritorije i bazira se na podacima iz 2017. godine.

Fraser Institut izdaje izvještaj Ekonomske slobode svijeta u kooperaciji sa Economic Freedom Network, koju čini grupa nezavisnih istraživačkih i obrazovnih institucija u gotovo 100 zemalja svijeta.

Riječ je o globalnom instrumentu za mjerenje ekonomskih sloboda, sa fokusom na pet različitih oblasti: veličina države; pravni sistem i vlasnička prava, pristup čvrstoj valuti, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, rada i biznisa, saopćeno je iz udruženja Multi.


Tagovi

Udruženje Multi Ekonomske slobode BiH Tanja Porčnik Admir Čavalić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi