Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podignuta optužnica
  • 26.04.2023. 13:30

Benjamin iz Viteza "prodao" imaginarni pelet Hrvatima

Bektaš je u tri navrata na jednom hrvatskom internet oglasniku postavljao oglas za prodaju peleta s dostavom na adresu kupca.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 108
  • 22
  • 0

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Benjamina Bektaš zbog izvršenog produženog krivičnog djela prijevare, koju je u cijelosti potvrdio Općinski sud u Travniku.

Kako je navedeno, Bektaš je u tri navrata na jednom hrvatskom internet oglasniku postavljao oglas za prodaju peleta s dostavom na adresu kupca. Od zainteresiranih kupaca je u jednom navratu uzeo avans, a u dva naplatio PDV za dogovoreni iznos, no robu nikada nije isporučio niti vratio novac. 

Dostavljao fakture

Naime, on se prvom tačkom optužnice tereti da je u maju prošle godine objavio oglas za prodaju peleta po cijeni od 1.380,00 kn po toni (358 KM/t) kada je oštećeni K. P. iz Republike Hrvatske dogovorio kupoprodaju 10 tona peleta te po dostavljenoj fakturi uplatio PDV u iznosu nešto većem od 500 KM. 

Po istom principu je, kako se navodi u optužnici, izvršio prevaru i u martu 2021. godine, kada je s kupcem D.Đ. dogovorio prodaju dvije palete peleta po cijeni od 324,45 eura. Tom prilikom je naplatio avans od oko 600 maraka. 

Trećom tačkom optužnice Bektašu se na teret stavlja još jedna prevara, iz maja prošle godine, kada je objavio oglas za prodaju peleta po cijeni nižoj od one u Republici Hrvatskoj. Oštećeni M.Č. je preko Whatsapp aplikacije dogovorio kupoprodaju, a potom izvršio traženu uplatu troškova PDV-a i carine u iznosu od 4.500 kn (1.168 KM). 

"Zaradio" više od 2.000 KM

Bektaš je kupcima dostavljao fakture firme Logistix d.o.o., Vitez, a nakon uplate novac podizao isti dan. No, ni u jednom slučaju nije izvršio isporuku robe, niti je vratio primljeni novac.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Sudu da se od njega oduzme pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 2.321,47 KM.


Tagovi

Pelet Prevara Interent prodaja Oglasnik Benjamin Bektaš


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.