Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arbus 4000 JAV
  • 15.04.2023. 18:00

Autonomna prskalica za zaštitu usjeva Arbus 4000 JAV uskoro na tržištu?

Prskalica Arbus 4000 JAV se odlikuje maksimalnom vučnom snagom, manjom potrošnjom goriva, a omogućen je i istovremeni rad više mašina. Posjeduje i druga poboljšanja

Foto: YouTube/screenshot
  • 55
  • 4
  • 0

Brazilska kompanija za poljoprivredni inženjering Jacto razvila je autonomnu prskalicu za zaštitu bilja Arbus 4000 JAV, a na društvenim mrežama kruže različiti video snimci o njenom lansiranju na tržište.

Ova mašina još uvijek nije službeno predstavljena, ali je kompanija na svojoj web stranici objavila najavu.

Maksimalna vučna snaga sa manje goriva

Opremljena je dizel motorom 132 KS. Posjeduje nezavisan upravljački sistem sa UNITRACK tehnologijom. To omogućava rad sa malim radijusom skretanja i veću kvalitetu manevrisanja, rad s većim brzinama. Poboljšana je izdržljivost šasije i produktivnost opreme.

Ima 4x4 hidrostatički sistem prenosa s nezavisnom kontrolom proklizavanja točkova. Sistem je integrisan s dizel motorom, što omogućava optimizaciju upotrebe snage, smanjenje potrošnje goriva i maksimalnu vučnu snagu.

Odlikuje se kompaktnim dizajnom koji je na minimum sveo oštećenje plodova i dijelova stabala. Kako je namijenjena prvenstveno u zaštiti citrusa, ovakav dizajn se pokazao kao prednost.

Istovremeni rad s više mašina

Kontrola rada je olakšana. Vozilom se upravlja preko konzole koja može biti u ruci operatera. Omogućen je istovremeni rad više mašina, virtuelno podešavanje i međusobna povezanost, kao i daljinski nadzor rada.

Za svaku prskalicu moguće je individualno podešavanje. Arbus 4000 JAV je opremljen inteligentnim upravljanjem kontrole prepreka. Kada naiđe na prepreku vozilo se automatski zaustavlja, a operater može odlučiti koju će akciju preduzeti.

Štedi primijenjeno sredstvo

Prednost ove prskalice je što posjeduje sistem skeniranja, što joj omogućava optimalnu analizu zasada i okoline. Laserom se snima količina zelene mase. Automatska analiza snimka obezbjeđuje veću uštedu pripremljenog sredstva.

Rezervoar ima zapreminu od 4.000 l, što daje veći učinak rada te nema potrebe za čestim punjenjem. Aplikacioni sistem sa multiventilatorima ima nezavisan električni pogon i kontroliše protok vazduha nezavisno prema veličini postrojenja uz bolju energetsku efikasnost. Smanjeno je zanošenje primijenjenog sredstva.

Kako izgleda prototip u radu, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Jacto Arbus 4000 JAV Voćna prskalica Poljoprivredna mehanizacija Autonomna prskalica Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.