Pretraga tekstova
Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom
Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, a čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina. Stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni.
Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana. Ona niče polovinom aprila, dok s cvatnjom počinje sredinom jula i traje sve do početka prvih mrazeva.
Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama koji je jedan od najjačih poznatih alergena. Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.
Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na pelud?
Federalni agromediterasnki zavod apelira na poljoprivrednike, kao i vlasnike odnosno korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina da uništavaju ovaj korov, po mogućnosti dok još nije počela njegova cvatnja. Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom.
Na većim površinama preporuča se košnja biljaka tik iznad tla (do 5 cm od zemlje), a što je poželjno uraditi prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo širenje peluda i stvaranje sjemena. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu. Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površina u nezakorovljenom stanju.
Tagovi
Ambrozija Korov Uništavanje ambrozije Čupanje biljke Košnja Ambrosia artemisifolia Alargen
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]
Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒
Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani.
Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poznato po iznimnoj kvaliteti, što potvrđuju i zlatne plakete.
Foto: sestra Dajana Dujmović