Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o akcizama
  • 05.04.2017. 14:30

Akcize na gorivo manipulacija poljoprivrednicima?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se izjašnjavaju o Izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku.

Foto: Bigstockphoto/Treasurephoto
  • 1.203
  • 59
  • 0

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama vraćen je u redovnu proceduru. Naime, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se o njemu izjašnjavaju po hitnom postupku. Podsjećamo, izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je deset namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.

Upravo povećanje cijene goriva, ono je što plaši poljoprivrednike. Međutim, dan prije zasjedanja Predstavničkog doma, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je sve koji čine parlamentarnu većinu da izglasaju zakon, jer je to "dobro za poljoprivrednike".

Povećanje agrarnog budžeta u RS

Naglasila je da je pronađen mehanizam koji bi omogućio da se poljoprivredi u Srpskoj stavi na raspolaganje dodatnih deset miliona KM, ukoliko bude usvojen predloženi zakon o akcizama. To znači, prenosi slobodna-bosna, da bi agrarni budžet iznosio 70, umjesto dosadašnjih 60 miliona KM, iz čega bi se namirivala sredstva za plavi dizel i slično.

Da su izmjene dobre za poljoprivrednike smatra i poslanik SBB-a Damir Arnaut koji je to istakao danas u Parlamentu.

"Poljoprivrednici će imati izuzetnu korist. Druga stvar, ne radi se ovdje, kako je neko od kolega pogrešno rekao, o uvođenju akciza. Mi već sada imamo akcize od 10 feninga po litru goriva. Te akcize su uveli prije osam godina. S tih 10 feninga smo gradili koliko smo mogli. Jer, ako hoćemo da gradimo više idemo u ovom pravcu. Jer, i dalje ćemo imati najjeftinije gorivo u regionu. Prema tome, ovi pokušaji da se preplaše poljoprivrednici, pokušaji da se manipuliše poljoprivrednicima, pokušaj da se predstavi povećanje akciza kao udar na poljoprivrednike, a ignoriše se činjenica da će biti daleko jači plasman njihovih proizvoda, zaista je brutalna manipulacija i javnošću i poljoprivrednicima na koje se moje kolege pozivaju", rekao je Arnaut, prenosi avaz.

Protiv zakona bili su poslanici SDP-a, DF-a, Saveza za promjene, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović (poslanici koji su napustili Klub SDA), Zaim Backović (BPS), suzdržan je bio Jasmin Emrić (A-sda).

Posljednji ekser u lijes poljoprivrednika

Zastupnicima se dan uoči sjednice pismom obratio i Senad Oraščanin, poljoprivrednik iz Cazina.

"Vjerujem da ste i sami svjesni izuzetno teške situacije u poljoprivredi u cijeloj BiH. Federalne vlasti su nam značajno smanjile poticaje za poljoprivredu u posljednje tri godine, s isplatom nam kasne više od pola godine, a nekima još nisu isplaćeni poticaji iz 2014. godine. Mi mali i srednji poljoprivrednici dobivamo mrvice dok se raznim tajkunima redovno isplaćuju milionski iznosi. Vlasti u BiH su nas ostavile bez sredstava EU već nekoliko godina, bez zaštite od daleko razvijenije konkurencije iz uvoza i sada nam još hoće da povećaju akcize na gorivo za autoputeve koje mi sa svojim traktorima nikako ne koristimo", naveo je u pismu.

Uvođenje plavog dizela, dodaje, obećava se od 2010. godine i još nije uvedeno, dok konkurencija iz susjednih zemalja i zemalja EU ima plavi dizel dugi niz godina. "Vjerujte da bi nas većina najradije napustila zemlju i otišla trbuhom za kruhom, ali nama ni to nije omogućeno jer imovinu nemamo prodati kome, a rate kredita će nas stići gdje god da odemo".

I eto, navodi, do čega su poljoprivrednici dovedeni da sanjaju kako bi bilo dobro da su beskućnici i da mogu otići iz ove zemlje trbuhom za kruhom.

"Posljednja nada spasa ste nam vi, zastupnici, koji ste u mogućnosti da zaustavite povećanje akciza za gorivo dok se nama ne omogući plavi dizel. Bit ćemo vam zahvalni ako zaustavite ove štetne izmjene zakona, ali ako to ne uradite, onda ćete biti naša meta na svakom koraku jer ćete takvim činom zabiti i posljedni ekser u naš lijes", zaključio je.

Foto: Bigstockphoto/Treasurephoto


Tagovi

Zakon o akcizama Predstavnički dom Parlamentarna skupština Poskupljenje goriva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.