Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitanja i odgovori
  • 31.10.2023. 16:30

Agronom savjete dijeli kao sevap: Šta je odgovorio članovima Kluba?

Naši čitaoci, odnosno članovi Kluba, postavili su mu pet pitanja, a mi smo zatražili odgovore.

Foto: Berin Idrizovski
  • 959
  • 201
  • 0

Oktobarskog junaka sela pronašli smo u Goraždu. Eldin Muhović je agronom i uposlenik na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu čiji je vlasnik njegova supruga Armina.

Kako smo već objavili oni se bave proizvodnjom jaja, a koke su u slobodnom ispustu, plasteničkom i proizvodnjom povrća i voća na otvorenom. Također, svoje imanje obogatili su i pčelinjim košnicama. Naši čitaoci, odnosno članovi Kluba, postavili su mu pet pitanja, a mi smo zatražili odgovore. 

Krenuti sa jednom košnicom

Kakva je supruga kao šefica?

Supruga je odlična kao šefica. To se iz kuće prenosi na posao, malo je zahtjevna to je normalno, ali stižem u glavnom.

Za početnika je najbolje krenuti s jednom košnicom

Sa koliko košnica krenuti?

Za početnika najbolje krenuti s jednom košnicom. Jer teške su prve godine dok se neke stvari ne nauče, kasnije se to može širiti, pčele se vrlo brzo šire tako da za par godina možete imati 50 košnica, ali za početnika najbolje krenuti s jednom, učiti se, a kasnije kada to postane ozbiljnija proizvodnja možemo povećavati i usavršavati se u tom smislu

On je junak, a ona šefica! Eldin i Armina Muhović prepoznali blagodati sela

Kada je pravi momenat da se broj košnica proširi?

Najbolji momenat za povećanje košnica je kada budemo sigurni da imamo potrebna znanja za prezimljavanje pčela što je vrlo bitno, najviše grešaka se pravi na početku u tom pravcu, nemamo dovoljno znanja o bolestima pčela, o njihovoj zaštiti… Kada savladamo tu tehniku, da sasvim sigurno možemo iz zime izvesti onoliko društava koliko smo uveli u zimu, e tada je vrijeme da se možemo širiti, da možemo raditi dalje.

Nije prirodno, ali je moguće

Jedno oko zatvoreno kod koke, ima li pomoći za to, kako riješiti?

To je više pitanje za veterinara. Može biti dosta uzroka za to, može biti fizičko oštećenje nastalo uslijed borbe s drugom kokom, a može biti i od neke bolesti, tako da vrlo je teško davati neke odgovore dok se ne bi dijagnostika uradila, dok se ne bi vidjelo, zbog čega je nastao taj problem.

Isključivo uzgaja koke za jaja

Uzgajate li koke samo za jaja ili i brojlere. Ima onih koji uzgajaju brojlere koji za kratko vrijeme dođu i do tri i pol kile. Je li to uopće prirodno?

Nije prirodno naravno, ali je moguće uz korištenje koncentrata i tehnologije koja je jako napredovala. Može se za kratko vrijeme doći i do tih brojeva, za to su potrebne posebne pasmine koje imaju mogućnost da dostignu tu kilažu. Što se tiče moje proizvodnje, ja isključivo uzgajam za jaja. Naravno starije kokoši i horozi, oni idu za klanje, njihovo meso se koristi.

Pitanja Eldinu možete postaviti i preko njegovih naloga na društvenim mrežama. Svoje stručno znanje ovaj agronom dijeli besplatno, a u tome vidi svoju nafaku. 

 


Tagovi

Eldin Muhović Armina Muhović Pitanja i odgovori Goražde Koke nosilje Pčele Pčelar početnik Tov brojlera Seoski junak Junak sela


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Junak Sela

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba