Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot Agar
  • 23.05.2024. 14:00

"Agar" kosi, sije, prska bez čovjeka i bez goriva

Ovaj robot može da nosi mulčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu. Kreće se ili potpuno autonomno, odnosno može da se vozi 'remote' na daljinski, objasnio je menadžer razvoja poslovanja firme "Coming" Marko Tamburić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 90
  • 21
  • 0

Svjesni problema sa kojima se nosi proizvodnja hrane, od nedostatka radne snage do sve veće automatizacije poljoprivredne proizvodnje, u saradnji firme Coming sa Mašinskim fakultetom u Nišu i kompanijom "FPM Agromehanika" iz Boljevca u Srbiji, nastalo je specijalno vozilo.

"Ono je 100 posto električno, kreće se pomoću četiri električna motora za pogonski sklop mašine i posebnog motora koji pokreće priključnu mašinu. Ovaj robot može da nosi mulčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu. Kreće se potpuno autonomno, odnosno može da se vozi 'remote' na daljinski", objasnio je menadžer razvoja poslovanja firme "Coming" Marko Tamburić.

Radi osam, baterija se puni dva sata

Robot po imenu "Agar" kreće se pomoći lidara koji snima teren, senzora, stereo kamere i radara. Dakle, ako mu zadate komandu da uradi 10 zadataka, nakon što ih uradi prvi put, može bezgranično puta da ih ponavlja sa preciznošću od dva centimetra greške.

Vozilo je 100 posto električno, kaže Tamburić

"Razvojni projekat na Mašinskom fakultetu je počeo sa "robo shepard-om" (robot-čobanica), tačnije razvijane su četiri nezavisne robotske jedinice, koje su između sebe povezane kablom niske struje, koje bi trebalo da služe za čuvanje ovaca. Međutim, ovo istraživanje je bilo skupo da bi se nastavilo, ali se došlo do zaključka da je poljoprivreda spremna za ovakvu vrstu vozila kao što je Agar."

Ali, nije ovaj robot samo mašina u poljoprivredi, već može da se koristi i za komunalne djelatnosti, poput košenja trave u gradskim parkovima.

"Kapacitet baterije je osam sati, dakle toliko dugo može bez pauze da radi, a baterija je zamjenljiva, za dva sata se napuni. Agar ima 600 kg, a može da vuče priključne mašine do 300 kg", otkriva Tamburić.

Da li je isplativ?

Pogodan je za voćare, vinogradare i povrtare, ali kako napominje naš sagovornik - skuplja kultura će opravdati njegovu isplativost.

Može da nosi mulčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu

"Cijena ovog robota osnovnog modela je 50.000 eura, a izložen model na 91. Sajmu poljoprivrede sa dodatnim baterijama i sistemom za pokretanje priključne mašine je 75.000 eura", kaže i dodaje da interesovanje već postoji i to mahom od poljoprivrednika koji imaju od 10 do 50 ha obradivih površina.

Ako se koristi 200 dana u godini u dvije smjene, investicija će se isplatiti između 12 i 18 mjeseci.


Tagovi

Robot Agar Autonomna mašina Marko Tamburić Robot pastir Malčiranje Sejanje Prskanje Srednji proizvođači Zamena radne snage Električni pogon


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner