Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrđeno
  • 17.07.2023. 13:00

Afrička svinjska kuga stigla u FBiH - zaraza na tri farme

Potvrđene sumnje. Analiziani uzorci sa pet farmi u Posavskom kantonu.

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 315
  • 63
  • 0

Zaraza afričke svinjske kuge stigla je i na područje Federacije BiH. Kako je potvrdio federalni ministar poljoprivrede Kemapl Hrnjić, ASK je prošle sedmice registriran na nekoliko farmi u Posavskom kantonu. 

"Sa žaljenjem danas mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge", rekao je ministar. 

Teško zaustavljiv virus

Riječ je o virusnom oboljenju i vrlo teško će se zaustaviti njegovo napredovanje. Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere koje je, još prije 15-20 dana, uputilo Federalno ministarstvo.

"Moraju ih dosljedno provoditi, moraju učiniti sve što je moguće, da što više usporimo napredovanje virusa na druge farme. Bit će vrlo teško, očkujem da je to jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovački kanton, tako će biti jako teško napredovanje virusa", upozorio je Hrnjić.

Situacija je, napominje, već eskalirala u susjednoj Hrvatskoj pa predstoji borba i na području FBiH. Očekuje i poteze sa državnog nivoa, prije svega od Vijeća ministara BiH i Agencije za veterinarstvo BiH.

"Očekujem i njihove konkretne korake pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati" - najavio je Hrnjić.

Zabrana rada stočnih pijaca

Istakao je kako bi, prema njegovom mišljenju, već danas trebala biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca. Naglasio je i kako je stav federalnog ministarstva jasan - da se zabrani kretanje tih životinja; da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi.

Inače, ministar je danas boravi u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu koju započeo je sastankom s premijerkom Amrom Mehmedić i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede Vinkom Marićem. Pored ostalog bilo je riječi i o poticajima. Marić je naveo kako ima dosta prostora za unapređenje politike podsticaja te da je Vlada ZDK-a samo za podsticaje proizvodnji maline, u čemu je ovaj kanton lider u FBiH, povećala sredstva sa prošlogodišnjih 320.000 na 600.000 KM u 2023. godini.

"Istina je da je otkupna cijena ove godine nešto niža. Zajedno ćemo tražiti model da se pomogne proizvodnja svakog kilograma maline i osigura zagarantovana otkupna cijena kako proizvođači više ne bi dolazili u situaciju da uništavaju nasade", rekao je ministar Marić.
 


Tagovi

Svinjska kuga ASK Afrička kuga svinja Kemal Hrnjić Vinko Marić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

JUDINO DRVO (Cercis siliquastrum) - Naziv roda Cercis potječe od grčke riječi kerkis (čunak, drvena naprava koja je u prošlosti bila važna za rad na tkalačkom stroju).[1] Ime vrste siliqua znači ukazuje na mahunaste plodove. Na stranim jezi... Više [+]