Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gori Amazona
  • 22.08.2019. 18:30

Stravični požari diljem Amazone - dim se vidi čak iz svemira!

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U njoj živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodaca!

Foto: Pixabay/Ylvers
  • 109
  • 17
  • 0

Brazilska prašuma u Amazoni ove je godine zabilježila rekordan broj požara, pokazuju novi podaci svemirskih agencija. Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) objavila je da njegovi satelitski podaci pokazuju 84% veći broj požara u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

To je objavljeno tjedan dana nakon što je predsjednik Jair Bolsonaro smijenio šefa agencije zbog podataka o krčenju šuma.

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U njoj živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodaca.

Dim zamračio Sao Paulo

Konzervatori optužuju Bolsonara za stanje u Amazoni, rekavši da je ohrabrio drvosječe i poljoprivrednike da okrče šumu, a znanstvenici kažu da je prašuma pretrpjela gubitke ubrzano otkad je preuzeo dužnost u siječnju. U međuvremenu, američka svemirska agencija Nasa priopćila je kako je ove godine ukupna požarna aktivnost u amazonskom slivu bila nešto ispod prosjeka, objavio je BBC.

Agencija je navela da se, iako je aktivnost požara porasla u Amazonasu i Rondoniji, smanjila u državama Mato Grosso i Pará.

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom gdje je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama. To se dogodilo pošto je snažan vjetar 'donio' dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2.700 kilometara. Neki meteorolozi kažu da je dim dolazio od velikih požara koji su gorjeli u Paragvaju, koji je mnogo bliži gradu, a ne regije Amazonije.

Ilegalno se krče šume za uzgoj stoke?

Razorni požari često se javljaju u sušnoj sezoni u Brazilu, ali također se namjerno podmeću u naporima da se ilegalno krči šuma za uzgoj stoke.
Inpe je objavila da je od januara do augusta zabilježeno više od 74.000 požara. Objavili su i da je od četvrtka zabilježeno više od 9.500 šumskih požara, većinom u regiji Amazon. Satelitske snimke pokazale su najsjeverniju brazilsku državu, Roraimu, prekrivenu tamnim dimom, dok je susjedna Amazonas proglasila izvanredno stanje.

Inpe je objavila da broj požara nije u skladu s onima koji se uobičajeno prijavljuju tokom sušne sezone. 

U proteklom desetljeću prethodne vlade uspjele su smanjiti krčenje šuma djelovanjem saveznih agencija i sustavom novčanih kazni. No, Bolsonaro i njegovi ministri kritizirali su kazne i nadzirali pad oduzimanja drvne građe.

Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svjetskog fonda za prirodu (WWF), rekao je da su požari "posljedica porasta krčenja šuma koji se vidi u najnovijim podacima", objavio je BBC.


Izvori

BBC


Tagovi

Amazona Požar Katastrofa Jair Bolsonaro


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.