• Pčelari i malinari
  • 13.04.2019. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Udružili se pčelari i malinari - više koristi i druženja za sve

Sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva – koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini, otrkiva pčelar Milenko Bilić.

Foto: WikimediaCommons/Johan
  • 186
  • 27
  • 0

Pčelar Milenko Bilić prije nekoliko godina zabilježio je značajno trovanje pčela zbog prskanja maline. Želio je promijeniti postojeće prakse u svojoj lokalnoj zajednici pa je u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom pčelarska zadruga "Radilica" organizovala radionice za malinare. Ali ne samo kako bi ih upozorili na štete koje mogu prouzrokovati prskanja voća nego da bi i oni svoju djelatnost proširli na pčelarstvo, prenosi Faktor.ba

"Kod nas u Fojnici je došlo do ekspanzije sadnje maline i povećane upotrebe pesticida. To je direktno ugrozilo pčelinje zajednice jer je znano da je pčela najveći oprašivač. Odlučili smo donirati nekoliko košnica malinarima, kroz saradnju ih obučiti i napraviti iskorak. Išli smo sa razmišljanjem, hajde da povećamo broj malinjaka u kojima imamo pčele, tako ćemo svi dijeliti iste izazove, a onda i zajedno imati korist od promjene prakse", pojašnjava Bilić dodavši kako su razmišljali kako da se unaprijedi proces, a da svako ima od toga koristi.

"Jednostavno, sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva – koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini. Vi ne možete nikome zabraniti kada će raditi prskanje, a ovako ljudi sami preuzmu dobre prakse, jer i oni imaju koristi od toga. Sada se prskanje radi naveče poslije sedam sati, te ujutro do sedam sati. Nema više prskanja u vrijeme cvjetanja, rezultati na terenu se već vide. Sada se i više družimo, pa se lakše sve planira i dogovori", dodaje Bilić.

Pčelama prijeti izumiranje - nešto loše se dešava

Nakon realizovanih aktivnosti, danas pčelari i malinari fojničkog kraja više sarađuju, pa se i svijest o značaju pčela povećala. Prema dostupnim analizama, prinos maline se povećava za 81 posto ukoliko se košnice drže u malinjaku.

"Pčelu odbija prskanje, a konačni rezultat je da ti to utječe na prinose na malini. Kada proizvođači shvate da pčela donosi korist, a ne štetu, da doprinosi prinosima, onda je znatno lakše naviknuti ljude da više paze", zaključuje Bilić.


Tagovi

Pčelari Malinari Prskanje Radilica Milenko Bilić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi