Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari i malinari
  • 13.04.2019. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Udružili se pčelari i malinari - više koristi i druženja za sve

Sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva – koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini, otrkiva pčelar Milenko Bilić.

Foto: WikimediaCommons/Johan
  • 236
  • 28
  • 0

Pčelar Milenko Bilić prije nekoliko godina zabilježio je značajno trovanje pčela zbog prskanja maline. Želio je promijeniti postojeće prakse u svojoj lokalnoj zajednici pa je u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom pčelarska zadruga "Radilica" organizovala radionice za malinare. Ali ne samo kako bi ih upozorili na štete koje mogu prouzrokovati prskanja voća nego da bi i oni svoju djelatnost proširli na pčelarstvo, prenosi Faktor.ba

"Kod nas u Fojnici je došlo do ekspanzije sadnje maline i povećane upotrebe pesticida. To je direktno ugrozilo pčelinje zajednice jer je znano da je pčela najveći oprašivač. Odlučili smo donirati nekoliko košnica malinarima, kroz saradnju ih obučiti i napraviti iskorak. Išli smo sa razmišljanjem, hajde da povećamo broj malinjaka u kojima imamo pčele, tako ćemo svi dijeliti iste izazove, a onda i zajedno imati korist od promjene prakse", pojašnjava Bilić dodavši kako su razmišljali kako da se unaprijedi proces, a da svako ima od toga koristi.

"Jednostavno, sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva – koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini. Vi ne možete nikome zabraniti kada će raditi prskanje, a ovako ljudi sami preuzmu dobre prakse, jer i oni imaju koristi od toga. Sada se prskanje radi naveče poslije sedam sati, te ujutro do sedam sati. Nema više prskanja u vrijeme cvjetanja, rezultati na terenu se već vide. Sada se i više družimo, pa se lakše sve planira i dogovori", dodaje Bilić.

Pčelama prijeti izumiranje - nešto loše se dešava

Nakon realizovanih aktivnosti, danas pčelari i malinari fojničkog kraja više sarađuju, pa se i svijest o značaju pčela povećala. Prema dostupnim analizama, prinos maline se povećava za 81 posto ukoliko se košnice drže u malinjaku.

"Pčelu odbija prskanje, a konačni rezultat je da ti to utječe na prinose na malini. Kada proizvođači shvate da pčela donosi korist, a ne štetu, da doprinosi prinosima, onda je znatno lakše naviknuti ljude da više paze", zaključuje Bilić.


Tagovi

Pčelari Malinari Prskanje Radilica Milenko Bilić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...