Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Počinje pčelarska godina
  • 16.08.2016. 08:00

Što uradiš u augustu - vidjet ćeš u maju!

Nema godine sa kojom bi uporedili ovu sada koja je izuzetno loša zbog kasnog mraza, hladnog vremena i učestalih kiša tokom proljeća, kaže pčelar Osman Hašimović.

Foto: Adi Pašalić
  • 5.845
  • 947
  • 0

Sa mjesecom augustom započela je i nova kalendarska pčelarska godina, za koju se pčelari nadaju da će biti mnogo uspješnija od prethodne. Najbolji opis prošlogodišnje pčelarske godine u razgovoru dao je pčelar Osman Hašimović koji kaže da nema godine sa kojom bi uporedili ovu sada koja je izuzetno loša zbog kasnog mraza, hladnog vremena i učestalih kiša tokom proljeća.

Košnice pčelara Osmana Hašimovića

"Prinosi meda su desetkovani i ispod svakog prosjeka, te pčelarima sada preostaje da kvalitetno pripreme pčelinja društva za uspješno prezimljavanje kako bi, za nadati se sljedeća sezona bila uspješnija sa više meda. Izuzetno je bitan ovaj tekući mjesec za pčelare, šta uradiš u osmom mjesecu vidjet ćeš u petom mjesecu pri prvom vrcanju meda", kaže pčelar Hašimović.

Živuća enciklopedija znanja

Nepovoljni proljetni vremenski uvjeti nisu zaobišli pčelara Osmana Hašimovića, koji o pčeli priča sa mnogo emocije i ljubavi. Sa svojih preko 60 sanduka od kojih se većina nalazi na posavskom kraju u okolici Dervente i jedan dio sanduka u pravom malom pčelarskom raju u blizini Visokog, pčelar Hašimović uživa u radu sa pčelama. Uz pravi domaćinski doček, i ugodan razgovor o tome kako je postao pčelar, kako se ponašaju pčele i prave med, te koji su planovi za budućnost vrijeme je brzo "proletilo".

Košnice trnke

Svakako najzanimljivije, a ujedno i vrlo korisno je bilo objašnjenje kako prepoznati lažni med, svaki onaj koji nije prošao kroz pčelu. Na vrlo pristupačan i zanimljiv način pčelar Hašimović priča o pčelama, pa se stiće dojam da loša godina i nije ostavila negativan utisak, jer sa puno elana i želje priča o budućim planovima i novim investicijma.

Spoj biznisa i ljubavi

Skoro 18 godina uspješnog rada sa pčelama, ujedno i biznisa vidljivo je kroz mnogobrojne proizvode koje pčelarstvo Hašimović nudi. Pored meda svaki zainteresovani kupac može pronaći i razne proizvode na bazi polena, zatim pergu, mliječ itd. Potražnje za medom ima, i većina kupaca su turisti koji ujedno iskoriste priliku za obilazak pravog malog pčelarskog raja kojeg je stvorio gosp. Hašimović.

Na tržištu se također pojavljuje i preko mnogobrojnih sajmova širom BiH, a prepoznatljiv je štand pod nazivom pčelarstvo "Hašimović". Svako ko posjeti ovo mjesto, ima priliku da osjeti prednosti i vidi prvu api-komoru u BiH, gdje se uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica liječe razna respiratorna oboljenja, a već postoje i mnogobrojne povratne pozitivne informacije o prestanku glavobolje i jačanju imuniteta djece koja su provodila vrijeme u api-komori.

Api komora

Inhalacioni centar

Mnogobrojne nagrade, priznanja ali i iskustvo posjeduje pčelar Osman Hašimović koji planira do zime izgraditi još tri api-komore i tako napraviti inhalacioni centar sa ostalim popratnim sadržajima. Držeći predavanja o pčelama u okolnim školama i vrtiću sa dosta uspjeha to Hašimović planira premjestiti na otvorenom u tzv. školi pčelarstva za djecu ali i odrasle uz dodatno izgrađeno zabavište u pravom prirodnom ambijentu.

Tako da bi se u ponudi pored meda i proizvoda od meda na ovom mjestu mogli uskoro pronaći i razni suveniri sa pčelarskim motivima, ali i motivima obližnje piramide "Sunca".

Foto: Adi Pašalić


Fotoprilog


Tagovi

August Pčelar Osman Hašimović Mraz Med Vrcanje Pčela Loša godina Investicije Biznis Proizvod Polen Turisti Sajam Api-komora Košnica Inhalacioni centar Zabavište Pčelarski motivi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]