Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 20.03.2020. 13:15

Stimulacija matice neophodna je za zaleganje većih površina saća

U toku marta stimulaciju je najbolje uraditi okretanjem središnjih ramova (jedan do dva rama) zalegnutih u prednjem dijelu saća (gledano prema letu) za 180 stupnjeva. Prije okretanja potrebno je na zadnjem dijelu središnjeg rama skunuti voštane poklopce (plitko grebanje).

Foto: Jasna Bajšanski
  • 744
  • 51
  • 0

Stimulacija matice za zaleganje većih površina saća u središtu legla, u toku marta mjeseca, veoma je korisna i značajna operacija, ističe Igor Petrović, poljoprivredni savjetodavac. To se čini kako bi se podstakla matica za zaleganje što većeg broja jajašca, a društvo u cjelini bolje njegovalo leglo. Na taj način je ukupan razvoj pčelinjeg društva bolji.

Šta treba raditi u pčelinjaku u martu mjesecu?

Ovakav način podsticanja primjenjuje se kod jakih pčelinjih zajednica, sa dovoljnim količinama meda u košnici. U toku marta stimulaciju je najbolje uraditi okretanjem središnjih ramova (jedan do dva rama) zalegnutih u prednjem dijelu saća (gledano prema letu) za 180 stupnjeva. Prije okretanja potrebno je na zadnjem dijelu središnjeg rama skinuti voštane poklopce (plitko grebanje).

Vodite računa o broju mladih pčela

Dio rama sa skinutim voštanim poklopcima okreće se prema letu, a dio sa leglom ka zadnjem dijelu košnice. Prvo se okreće središnji pa za sedam do 10 dana, ram pored središnjeg. Okretanje obaviti kada više od polovine površine rama bude zalegnuto i to jedan po jedan.

Pri ovakvom vidu stimulacije zaleganja mora se voditi računa o broju mladih pčela sposobnih za njegu mladog legla, koji mora biti proporcionalan sa novostvorenim prostorom na ramu, objašnjava Petrović.

Pripremite se za predstojeću pašu

Ovakvom mjerom pčelar, ne samo da vrši stimulativnu prihranu već pčele prave prostor matici za zaleganje tako da imamo zalegnute maksimalne površine središnja dva rama, što je i cilj u ovo doba godine.

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati

Pored toga, jedan od važnijih martovskih poslova je sanacija problematičnih društava - spajaju se ona sa lošim maticama ili u potpunosti bez njih, sa društvima koja imaju dobru maticu. Osim jakih zajednica i legla, za dobar ulazak u narednu pašu, važno je da matica bude mlada.


Tagovi

Stimulacija matice Ramovi sa saćem Martovski radovi u pčelinjaku Pčelinjak Jaka pčelinja društva


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...