Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imunitet pčela
  • 07.04.2024. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Stanari

Razlog nestajanje pčela je pad imuniteta, kako im pomoći?

Nije na odmet davati suplemente uvijek kad se vrši prihrana, čulo se na predavanju koje je organiziralo Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara.

Foto: Depositphotos/Vitalii_Mamchuk
  • 83
  • 26
  • 0

Jedan od razloga zašto nestaju pčele, jeste pad imuniteta, što je okidač za razne bolesti. Kako je pčelarima dobojske regije pojasnio beogradski profesor dr Vladmir Mlađan, sve je povezano sa klimatskim promjenama s kojima smo suočeni, zbog čega dolazi do stresa kod pčela.

"Smatram da se neadekvatno koriste lijekovi protiv varoe. Pored tretiranja, važno je dodavati kvalitetne suplemente, kao što je B+ iz razloga što svaki suplement odgovori svom zadatku", naveo je dr Mlađan, čovjek koji je svoj životni vijek proveo u radu sa studentima, a govorio je i na temu vitalnosti i održavanja pčelinjih društava, trovanja, virusa, varooza.

Pčelari iz Stanara, Doboja, Teslića i Prnjavora na predavanju (Foto: Slobodan Živanić)

Istakao je kako je u ovom suplementu napravljeno nešto što se približno može naći u polenu i što postaje zamjena za njega u datom trenutku. Profesor navodi kako nije na odmet davati suplemente uvijek kad se vrši prihrana, a sve kako bi se razvio jači imuni sistem kod pčela.

Bolje pogača sa suplementom, nego šećerni sirup

Dotakao se i klimatskih promjena, govoreći o ranijim vremenima kada se znalo vaditi od 80 do 100 kilograma meda. U odnosu na današnje prilike, kako kaže, to je bilo lako i divno pčelarstvo.

"Paša je bilo jako puno i pčele su nalazile sve u prirodi. Danas u ovoj situaciji kada imamo trovanje, prskanje pesticidima, smanjenje paše sa industrijalizacijom, manje đubrenja pa se i livadska paša smanjuje, uopšteno lošiji uslovi su za pčele. Ipak, postoji mogućnosti za dobro pčelarenje, ali ne sa tako dobrim prinosima", ističe Mlađan.

Šećerni sirup dodavati u manjim količinama

Zakoračili smo u proljeće, koje zna donijeti i minuse, padavine, ali vjeruje profesor da do toga neće doći ovog proljeća. Razvoj društva je odavno krenuo intenzivno. Potrebno je oslobađati prostor tamo gdje nema paše da ne dođe do rojenja prije vremena, dodavati satne osnove, izgradnju.

"Ako se vrši prihrana s obzirom da su noći još uvijek hladnije, pristalica sam za svaki slučaj dati pogaču sa suplementom, nego sam šećerni sirup. Ukoliko neko daje sirup, treba da radi to u manjim količinama da mogu brže odnijeti, da ne ostaje u hrani. Na kraju krajeva, biti na oprezu da se može reagovati", kazao je Mlađan.

Vrsni stručnjaci

Pored Mlađena, pčelarima iz Stanara i okolnih lokalnih zajednica govorio je i profesor Sulejman Alijagić, kao i predsjednik stanarskog Udruženja, Mihajlo Gavrić, koji je istakao je da je ovo jedan vid podrške njihovim pčelarima, ali i onim iz prijateljskih gradova i opština.

Gavrić, Mlađan i Alijagić
Gavrić s predavačima

"I ovo, kao i svako predavanje prilika je da se nešto novo sazna. Ovaj dva zaista vrsna stručnjaka približili određene teme našim pčelarima, kako bi se lakše se izborili sa svim problemima", kaže Gavrić.

Ovo je samo jedno od niza aktivnosti "Poljoprivrednika". U narednom period Gavrić najavljuje predavanje za sve koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Predavanje je pored pčelara iz Stanara, okupilo njihove kolege iz Doboja, Teslića i Prnjavora.


Fotoprilog


Tagovi

Imunitet pčela Dodavanje suplemenata Prihranjivanje pčela Vladmir Mlađan Sulejman Alijagić Mihajlo Gavrić Predavanje za pčelare


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.