Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Dević
  • 07.12.2016. 12:00

Proizvode košnice za pola Evrope!

Gotovo kompletnu proizvodnju košnica Devići izvoze u Hrvatsku i ostale zemlje Evropske unije. Kvalitet i rokovi su im znak raspoznavanja na probirljivom tržištu.

  • 9.694
  • 1.328
  • 0

Da je proizvodnja košnica veoma unosan posao potvrđuje činjenica da u pogonu Dejana Devića u Komlencu kod Kozarske Dubice nema ni jedne košnice za fotografisanje. Sva proizvodnja je rasprodata i tako je već mjesecima, uprkos činjenici da je ova godina loša za pčelarenje.

"Idealna sezona za ovu proizvodnju je od oktobra do juna", kaže Dejan Dević, direktor preduzeća "Dević" d.o.o., koje se isključivo bavi proizvodnjom košnica. Godišnji prihodi ove male fabrike su oko 60 hiljada konvertibilnih maraka i Dejan kaže da uveliko razmišljaju o proširenju kapaciteta.

"U planu nam je izgradnja sušare za dasku, a rado bismo proširili i kapacitete. Kod nas nema zaliha, 90 odsto proizvodnje kupuju pčelari iz Hrvatske, a preostalu naši pčelari i Austrijanci", kaže Dejan.

Neophodno proširenje fabrike

Ovim biznisom Devići se bave porodično od 1999. godine, a pogon su registrovali šest godina kasnije. Posao su započeli Dejanov otac i stric, naravno uz njegovu asistenciju.

"Iako sam trgovac prvenstveno me zanima proizvodnja. Uključen sam u proizvodnju od svoje šesnaeste godine i vjerujem da ću ostati vjeran ovom poslu. Naravno u daleko većim okvirima, jer se ozbiljno nadam proširenju proizvodnje, a samim tim i tržišta", kaže Dejan Dević, tridesetogodišnji mladi preduzetnik iz Komlenca, sela između Kozarske Dubice i Kostajnice.

U maloj fabrici, smještenoj na prelijepom brežuljku u neposrednoj blizini Une instalirane su moderne mašine, za kompletnu proizvodnju, od rezanja lipove i jelove daske, do finalne obrade. Zanimljivo je da za jednu košnicu potrebno proizvesti oko 40 dijelova, sa milimetarskom preciznošću. Visoki kvalitet i poštovanje rokova isporuke prepoznatljivi su kvaliteti ove jedinstvene fabrike na sjeveru naše zemlje.


Tagovi

Dejan Devic Košnice Dubica


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.