Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajamska manifestacija
  • 29.09.2023. 12:00

Prijedorski "Dani meda": Provjerili smo cijene bogate ponude pčelara

Manifestacija traje još sutra, a u ponudi su razne vrste meda i proizvoda na bazi meda.

Foto: Ranka Vojnović
  • 141
  • 27
  • 0

U Prijedoru se po šesnaesti put održava privredno-turistička manifestacija "Dani meda" koja traje do sutra, 30. septembra. Ove godine, na trodnevnoj manifestaciji, proizvode iz svojih pčelinjaka predstavlja 19 pčelara iz Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i jedan izlagač iz Srbije.

Proizvodi iz košnice

Tako su na Malom gradskom trgu u ponudi razne vrste meda: livadski, bagremov, kestenov, zatim saće u medu, poklopci saća u medu, polen, propolis, razne ljekovite mješavine, prirodna kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda. Tu su i pića na bazi meda, poput medovače, orahovca sa medom i drugih.

Cijene su od 20 KM za livadski med i do 35 KM za med sa saćem

Cijena meda se kreće od 20 do 30 KM za jednu teglu, dok je cijena meda sa saćem 35 KM, 300 grama saća u medu je 12 KM. Bočica propolisa u spreju ili kapima je oko 5 KM. Cijena voska zavisi od težine i za najmanje komade je 3 KM. Malo pakovanje polena je 5 KM.

Loša godina za pčele i pčelare

Nepovoljni uslovi su ove godine donijeli mnogo problema. Pčelari ističu da je trebalo mnogo rada, ali i znanja da bi se sačuvale košnice sa zdravim pčelama. Nestabilne vremenske prilike na početku sezone nisu išle na ruku pčelama, zbog čega su ih morali prihranjivati u periodu kada su trebale sakupljati nektar.

I ove godine su organizatori Udruženje pčelara "Omarska" i Udruženje "Prva pčela" Prijedor uz podršku Gradske uprave Prijedor.


Fotoprilog


Tagovi

Prijedor Med Dani meda 2023 Sajam meda Cijena meda Pčelari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.