• Oprašivači
  • 01.08.2021. 10:00

Povećanje broja medonosnih pčela u urbanim sredinama ugrožava druge oprašivače

Urbana područja doista su važna za podržavanje opstanka oprašivača, ali svih. Nije dovoljno samo čuvati medonosne pčele koje su zbog brojnosti počele ugrožavati druge poput solitarnih ili bumbara.

Foto: Depositphotos/Cezar_KSV
  • 102
  • 11
  • 0

Sve više raste zabrinutost znanstvenika i nekih pčelara da bi ogroman broj medonosnih pčela, posebno u gradovima, mogao ugroziti druge važne oprašivače. 

"Kampanje koje potiču ljude da ih drže u gradovima rezultirale su neodrživim širenjem urbanog pčelarstva. Ovakav pristup spašava samo jednu vrstu, medonosnu pčelu, bez obzira na to kako one komuniciraju s drugim domaćim vrstama", objavio je Royal Botanic Kew Gardens prije godinu dana.

Dakle, poanta je u raznolikosti. Svi već znaju za medonosnu pčelu i njezinu važnu ulogu u očuvanju našeg okoliša. A znamo li da postoji i ogroman broj oprašivačke biološke raznolikosti: oko 270 vrsta pčela samica i oko tridesetak vrsta bumbara, kojima također treba naša pomoć?

Upitan opstanak drugih oprašivača 

Pad broja medonosnih pčela je zaustavljen, gledajući u prosjeku, naravno. Tako i FAO, UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu izvještava da na svijetu postoji velik broj košnica s njima, a mnogo rjeđe se mogu primjetiti ostali korisni kukci koji se nalaze u nezavidnom položaju suočavajući se sa sve većim manjkom hrane. Upozorava se da su pojedine vrste nekad sveprisutnih poznatih oprašivača doista na rubu izumiranja.

Globalni čimbenici pridonose stresovima s kojima se suočavaju oprašivači, skupina koja uključuje ne samo medonosne pčele već i šišmiše, muhe, moljce, ose, ptice, leptire i kornjaše.

"Šuma je prirodan dom mnogim životinjama i sve češće 'grmljavinske' utrke po puteljcima motorima za motokros te pojava sve unosnijeg Quad turizma postaje previše stresna za oprašivače, što također uzrokuje izumiranje", upozorio je i dr.sc. Danilo Bevk znanstveni suradnik u Odjelu za istraživanje ekosustava na Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji.

Na sastanku europskih ministara okoliša dr. Bevk je predstavio značaj i ugrozu oprašivača i pilot projekt praćenja divljih pčela u Sloveniji. Glavna poruka je bila: "Bez raznolikosti oprašivača nema osiguranja hrane, a situacija se pogoršava. Hrane je sve manje, kako za medonosne pčele tako i za sve ostale oprašivače."

Sve je veći nedostatak i cvjetnih resursa u gradu i na selu. Izgubili smo prema procjenama trećinu nekad dostupnog nektara od 1950-ih. Stvori li se dodatno neravnoteža problem bi mogao biti i veći.


Tagovi

Dr. Danilo Bevk Oprašivači Urbano pčelarstvo Bumbari Solitarne pčele Opstanak


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.