Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 08.10.2022. 12:00

Pčelinjak u oktobru - kako zajednici olakšati prezimljavanje?

U oktobru pčele radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, te zatvaraju sve pukotine propolisom, a pčelari?

Foto: Depositphotos/leopictures
  • 412
  • 31
  • 0

U oktobru se rađaju i posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla. Matica polako smanjuje i prestaje polagati jaja i te pčele, uz one iz avgusta i septembra preživljavaju zimu pa su kao takve bitne za opstanak zajednice.

Naime, u proljeće upravo se te koje ulaze u zimu brinu o novim izlježenim pčelama koje susrećemo u proljeće. U oktobru radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, te zatvaraju sve pukotine propolisom, a pčelari po potrebi vrše zadnje premještanje okvira za usmjeravanje klupka ukoliko smatraju da treba intervenirati. 

Padom vanjskih temperatura ispod 11-12°C pčele prelaze u klupko, a formiraju ga ili na preostalom leglu ukoliko ga ima ili na praznom saću iz kojeg su zadnje izašle iz legla tako da se usmjeravanjem tih okvira po potrebi centrira položaj.

Kako temperatura pada, sve više su stisnute u ulicama između saća. U sredini klupka uvijek je matica, oko nje su mlađe, a prema rubu starije pčele. One na rubu povremeno mijenjaju mjesto s drugim kako bi se ugrijale. Temperatura u sredini kreće se od 25 do 30°C, a prema rubu pada i na 10°C. Ove temperature zadržavaju odnosno održavaju bez obzira na vanjske niske temperature.

Više pčela - lakše prezimljavanje 

Naravno, lakše prezimi ako u njoj ima više pčela, jer lakše održavaju temperaturu pa iako ih ima više troše manje hrane tokom zime. Potrošnja hrane u oktobru iznosi oko 2 kilograma, no to, dakako, ovisi o godini.

Radova na pčelinjaku za pčelara je sve manje i manje, ali u ovom mjesecu ipak moramo obaviti predviđene poslove:

  • utopljavanje košnica
  • postavljanje češljeva na leto
  • zadnja kontrola sumnjivih zajednica

Osnovno je da pčelar mora učiniti sve kako bi preživjela najkritičnije razdoblje - zimu. Dobro zimovanje omogućuju neki faktori: jaka i zdrava zajednica, dovoljno kvalitetne i pravilno raspoređene hrane, mlada matica, dobra ventilacija košnice, mir na pčelinjaku, zaštita košnica od vjetrova i glodavaca.

U posljednjem ovogodišnjem jačem pregledu utvrđujemo uglavnom ima li maticu, jer bez nje nema smisla uzimljavati, a sve drugo vezano za hranu, raspored okvira i zamjenu matica trebali smo obaviti prije hladnih oktobarskih dana. Za pregled treba iskoristiti ljepši dan bez vjetra, a moramo ga obaviti brzo, kako je ne bi previše uzemirili ili izazvali grabež.

AŽ košnice

Košnice ne treba posebno pripremati za zimu, dovoljno je ispod krovišta LR košnice na hranilicu ili poklopac staviti ako smatrate za potrebnim neko izolacijsko sredstvo poput stiropora.

Kod AŽ košnica na matičnu rešetku preko poklopca stavljamo također ili stiropor ili novine kao i na ventilacijske mreže. Zajednica normalne jakosti, sama za sebe bez problema stvara dovoljno topline za zimovanje. Važno je u košnici osigurati dobru ventilaciju kako se voda ne bi kondenzirala na stijenkama i poklopcu kao i na saću, naročito saću uz stijenke košnice.

Trošenjem meda tokom zimovanja oslobađa se veća količina vode iz zimskog klupka koju moramo odstraniti iz košnice dobrom ventilacijom. Utroškom kilograma meda zajednica proizvede oko litru vode!

LR košnice 

Kod LR košnice mogu se koristiti otvori na poklopcu za ventilaciju, koje okrenemo prema prednjoj strani košnice i napola iz zatvorimo. Svakako prije prvih mrazeva treba na leta košnica staviti češljeve kako ne bi mogli ući miševi. Ako to ne učinimo, miševi znaju napraviti velike štete, izjedaju saće, na podnici stvaraju nered, uznemiruju pčele, te takva zajednica može uginuti.

Niti u oktobru ne smijemo zaboraviti varoozu. Tada ima relativno malo legla, pčelinje paše su završene, osigurali smo dovoljno hrane te se može provesti efikasno suzbijanje varooze.

Varoa u zimskom klupku

Nakon završetka svih radova vrijeme možemo iskoristiti za bojenje košnica u kojima pčele zimuju te za namještanje tako da imaju mali nagib prema prednjoj starni radi otjecanja vode.

Na pčelinjaku treba osigurati mir, zaslužile su! Pčelar već sada može pomalo planirati što će raditi zimi u svojoj pčelarskoj radionici.


Tagovi

Pčele Radovi u pčelinjaku Listopad Pripreme za zimu Klupko


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.