Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 16.06.2016. 08:00

Pčelarstvom grade zajedničku budućnost

Moto im je ako nemaš posao - izmisli ga. Uprkos fakultetskim diplomama, nisu željeli čekati posao u struci već su se posvetili pčelarstvu s kojim žele izgraditi zajedničku budućnost.

Foto: Pčelarstvo Halilagić/Facebook
  • 3.834
  • 190
  • 0

Nemate li posla - izmislite ga! Moto je to mladog para Amine Batlak i Kenana Halilagića koji, unatoč fakultetskom obrazovanju, budućnost grade baveći se pčelarstvom. Kenan je, naime, diplomirani pravnik, uskoro magistar prava, a Amina studentica Ekonomije.

Krenuli s tri, danas imaju 60 košnica

Plan im je proširiti pčelinju zajednicu

"Sve je počelo s Kenanovom željom prije 15 godina da se bavi pčelarstvom. Veliki je ljubitelj prirode, životinja i osoba kojoj rad u samoj prirodi odgovara. Tako da je krenuo tada sa tri košnice. Savjetima ostalih pčelara i stalnim educiranjem uspio je da savlada sve sto se uključuje u pčelarstvo, od proširivanja pčelinjih zajednica, skupljanja polena, mliječi, propolisa, uzgoja matica itd. Prije više od godinu dana kad sam s njim stupila u vezu i mene je ovo sve zainteresovalo, tada da sam i ja sada tu. Od pčelarstva se ne može pobjeći", opisuje nam Amina početak njihova bavljenja pčelama.

Trenutno imaju 60 košnica i kaže, nije im zahtjevno jer uživaju u pčelinjaku. Jedini problem stvaraju im vremenske (ne)prilike. Vrijeme ove godine baš i nije pogodno za pčele, ali na svu sreću imaju jake pčelinje zajednice tako da su usprkos lošem vremenu imali poprilično dobru bagremovu ispašu.

"Sada je kraj ispaše na drači i njom smo zadovoljni. Iako je za neke zahtjevno i nesavladivo mi najviše volimo vaditi matičnu mliječ", kaže Amina dodajući da je razlog zašto se toliko trude jer planiraju zajedničku budućnost, a bez posla je to nemoguće. Tako da uprkos fakultetskim diploma, nisu željeli čekati na posao u struci već su se posvetili Kenanovom pčelarenju.

Izrada kontejnera za košnice

Pčele iz Čapljine vode na ispašu

Cijela promocija i prodaja se vrši preko njihove Facebook stranice Pčelarstvo Halilagić. Dovoljno je poslati poruku i ostaviti kontakt telefon i adresu, a oni vrše besplatnu dostavu na kućnu adresu. Kenan je iz Čapljine, mjesto Struge a Amina iz Mostara tako da im to omogućava prodaju i distribuciju meda na oba područja, a za ostale gradove šalju poštom.

"Na našem profilu se mogu pronaći sve informacije o nama, o našem medu i ostalim pčelinjim proizvodima. Stalno obavještavamo gdje su pčele, na kojoj ispaši, stavljamo fotografije i video snimke da prikažemo naš rad", navodi Amina dodajući da im je u planu i proširenje pčelinje zajednice.

Pri kraju je izrada kontejnera za košnice što će im olakšati transport pčela za vrijeme ispaša. Naime, iako je stalno boravište njihovih pčela Čapljina, pčele vode na ispašu u Stolac, Nevesinje, Modriču, Gornji Vakuf.

Foto: Pčelarstvo Halilagić/Facebook


Fotoprilog


Tagovi

Pčele Kenan Halilagić Amina Batlak Med Propolis Čapljina Mostar Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.