Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrađeni med
  • 28.08.2017. 07:00

Pčelarstvo je neisplativo ako se proizvodi samo med

''Da bi se ostvarila neka dobit potrebno je vršiti proizvodnju većeg broja police proizvoda, kao što je med u saću, med s orasima i ostalim lupinastim kulturama, propolis, kreme, melem, eterična ulja, matice, rojevi'', kažu iz udruge "Duvanjski vrisak".

Foto: Pestworld.org
  • 2.398
  • 123
  • 0

''Duvanjski med je iznimne kvalitete. Tome pogoduje polje koje obiluje raznolikim medonosnim biljem, kao i planina, te okoliš koji je čist i bez zagađenja. Kvaliteti svjedoče mnogobrojne medalje osvojene na Danima meda održanim u Mostaru'', rečeno je za Agroklub iz Udruge pčelara ''Duvanjski vrisak''.

Udruga broji oko 60-ak članova, od toga 20-ak članova koji redovito posjećuju sajmove i druga događanja vezana za pčelarstvo. Broje oko 3000 košnica.

Položaj pčelara

Cilj osnivanja udruge je pomoć pčelarima u nizu aktivnosti poput predavanja, nabavka lijekova, opreme.

''Prije samog osnivanja udruge povećao se broj pčelara, većinom hobista. Nakon osnivanja udruge broj pčelara se odazvao od hobista pa do ozbiljnih proizvođača'', rekli su iz Udruge.

Udruga i njezini članovi entuzijastično kroče naprijed iako su svjesni da položaj pčelara nije na zavidnom nivou u BiH.

''Položaj pčelara u BiH nije toliko cijenjen u vladajućim krugovima. Rijetke su novčane potpore, to su većinom simbolični iznosi'', objašnjavaju nam.

Potrebno proizvoditi proizvode od meda

Ističu kako je pčelarstvo kao djelatnost neisplativa kad se samo proizvodi med.

''Da bi se ostvarila neka dobit potrebno je vršiti proizvodnju većeg broja police proizvoda, kao što je med u saću, med s orasima i ostalim lupinastim kulturama, propolis, kreme, melem, eterična ulja, matice, rojevi'', kažu iz udruge.

Realna cijena meda 10 eura

S obzirom da se u medijima u posljednje vrijeme stalno piše o poskupljenju meda pitali smo ih kolika je realna cijena meda.

''Realna cijena meda u BiH bila bi 10 eura. Oštra zima i suša u velikoj mjeri je utjecala na pčelinje zajednice. Veliki broj pčelinjih zajednica je tijekom zime stradao, jedan od razloga je zimovanje na šećernom sirupu, a samim time se smanjima i otpornost pčelinje zajednice na bolesti i niz drugih čimbenika. Zalihe hrane unutar košnica bile su oskudne, na samom minimumu, pa se moralo intervenirati pogačama, kao zamjeni mednih kapa i zaliha meda'', rečeno nam je iz Udruge ''Duvanjski vrisak''.

Foto: Pestworld.org


Tagovi

Med Tomislavgrad Duvanjski vrisak Udruga Pčelari Pčele BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...