Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi pčelari
  • 12.07.2021. 13:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Pčelari: Preko 55 hiljada KM za novu opremu i košnice

U saradnji s IFAD-om, Grad Cazin obezbijedio je košnice i opremu za 20 novih pčelara, a ukupna vrijednost tog projekta iznosi 55.300 KM. 

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 146
  • 8
  • 0

Pčelari se slažu u jednom, a to je da ne pamte ovako loše sezone iz svog dosadašneg iskustva, kao i to da su posljednje tri do četiri bile zaista katastrofalne. Očigledan problem su sve izraženije klimatske promjene zato što izostaje medenje biljaka. 

Iz tih razloga, izuzetno je važna podrška domaćim proizvođačima, a koja je dugogodišnja praksa na području Grada Cazina. Kako se ranijih godina naročito vodilo računa o razvoju pčelarske proizvodnje, evidentan je porast broja novih pčelara, ali i onih koji su zainteresirani za tu granu poljoprivredne proizvodnje, stoji u zvaničnom saaopćenju Općine Cazin.

U saradnji s IFAD-om (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede Ujedinjenih naroda), gradska uprava obezbijedila je košnice i opremu za 20 novih proizvođača, a ukupna vrijednost tog projekta iznosi 55.300 KM

Obezbjeđeni i poticaji za pčelare

Prema riječima gradonačelnika Cazina, Nermina Ogreševića, pčelarstvo je po mnogo čemu posebna grana poljoprivrede, a ovaj kraj je čuven po vrijednim i radnim pčelarima, koji svoj posao odlično rade. 

"Pored svega, imamo i prirodne potencijale pa je svaki vid potpore od strane naše lokalne samouprave logičan slijed događaja", istakao je Ogrešević, napomenuvši da su zahvalni IFAD projektu, uz čiju podršku je bilo moguće realizirati sve planirane aktivnosti, a novim pčelarima poželio je uspjeh u bavljenju ovim, kako kaže, plemenitim poslom. 

Budući pčelari istovremeno su i novi članovi Udruženja pčelara "Kesten", koje je za nabavku nove opreme, u 2021. godini podržano sa 9.000 KM iz gradskog budžeta. Takođe, obezbjeđeni su i poticaji za proizvođače u visini od pet KM po jednoj košnici

U toku prošle godine Grad Cazin je, sa preko 24.000 KM, učestvovao u nabavci opreme za 30 novih pčelara pa je tako to područje za kratko vrijeme bogatije za ukupno 50 novih proizvođača.

Srpanj u pčelinjaku: Voda i pčelama život znači

Podsjetimo, nalazimo se u mjesecu kada se uglavnom završavaju sve "glavne" pčelinje paše. Vrućine kako kod ljudi tako i kod tih korisnih insekata, traže pojačan unos tekućine. Ne zaboravite svoje higijenske pojilice češće i redovitije provjeravati kako ne bi trebale trošiti dodatnu energiju u potrazi za izvorima vode, a koji kada ih pronađu mogu biti potencijalni opasni izvori zaraze.


Tagovi

Novi pčelari Poticaji po košnici Pčelinje paše Klimatske promjene Pčelarska oprema


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...