Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 30.10.2015. 08:00

Može li pivo spasiti pčele?

Masovan pomor pčela postao je briga cijelog svijeta. Jedan od glavnih razloga je nekontrolirana upotreba pesticida, ali i širenje parazita, prije svega varoe. Je li je pivo rešenje?

Foto: depositphotos.com
  • 523
  • 24
  • 0

Danas svjedočimo sve većem pomoru pčela. Naime, od 1850. godine istrebljeno je 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Do njihove propasti došlo je zbog promjene u načinu na koji se uzgajaju poljoprivredne kulture.

Neonikotinoidi - jedan od razloga uginuća

Pesticidi, posebno oni iz klase neonikotinoida, su uzročnici velikih uginuća pčela svuda po svijetu. Najviše stradava medonosna pčela, Apis mellifera. Neonikotinoidi su naširoko u upotrebi u poljoprivredi, a otkriveno je da oni utječu na moždana oštećenja kod pčela.

Varoa - opasan parazit koji uzrokuje smrt pčela

Varoa na medonosnoj pčeli
Jedinka varoe na medonosnoj pčeli

Pored pesticida, jedan od velikih uzročnika slabljenja pčelinjih zajednica i na kraju njihovog pomora je pčelinji krpelj - varoa (Varoa destructor). Radi se o vrlo opasnom parazitu koji pčelama isisisava limfu, čime one postaju slabije i prenose razne bolesti, uključujući i virus koji izaziva deformaciju krila.

Pivo kao saveznik za opstanak

Pčelari su odavno pokušavali prirodnim putem suzbiti varou u svojim pčelinjim zajednicama: primjerice, nanošenjem šećera u prahu direktno na pčele, je intenzivirana aktivnost čišćenja, kojom se rješavaju jedinke varoe. Pčelari također koriste terapiju fumigacijom kako bi se riješili varoe, ali ova metoda može dovesti i do pomora pčela, što samo pokazuje da je vrijeme da se prestane sa njegovim korištenjem. Pčelari su bili prinuđeni koristiti i plastične trakice natopljene pesticidima kako bi suzbili varou. Ove plastične trakice su efikasne, ali mogu zagaditi vosak u kojem pčele skladište hranu i odgajaju larve, a s vremenom varoa može razviti otpornost na aktivne sastojke koji se koriste u tim trakicama.

Ali, pčele su u svojoj borbi za opstanak našle saveznika: pivo! Iako ljudi odavno uživaju u blagodatima ovog osvježavajućeg napitka, kao i neke životinje, kada im se ukaže prilika (konji na primjer), otkriveno je da ovo alkoholno piće može imati blagotvorno svojstvo i na pčele. Glavni sastojci piva su voda, ječam i hmelj. Upravo je hmelj (Humulus lupus) koristan za medonosnu pčelu. Naučnici su otkrili da je bogat u kalijevim solima beta kiselina (HBA). Ovaj spoj ima dugotrajnu primjenu u procesu vrenja piva ili konzerviranja mesa. Upravo ove soli odbijaju varou.

Uloga HBA otopine

Istraživanje provedeno 2012. godine u SAD-u obuhvatilo je tretiranje pčela i njihovih košnica otopinom HBA različite koncentracije. Dokazano je da je najefikasnija 1%-tna otopina. Naime, kada se pčele tretiraju 1%-tnom otopinom supstance HBA, 100% jedinki varoe koje su bile zakačene za njih uginu, dok pomor pčela, a ni matica, nije zabilježen. Također, dokazano je da, kada se kartonske trakice urone u HBA i ostave u košnicama, dovode do pomora znatno većeg broja jedinki varoe nego kod onih košnica koje nisu tretirane. Naučnici su uočili i da je zastupljenost HBA na pčelama u prvih 48 sati veća od 60%, što ukazuje da se ova supstanca vrlo lako i brzo širi po košnici. Najviše varoe stradava 2 do 3 dana nakon tretmana, s tim da su uginuća jedinki varoe zabilježena i 7 dana nakon tretmana. Naučnici su imali uspjeha i u suzbijanju varoe u leglima pripremljenima za prodaju. U njima je stopa uginuća bila i preko 90%, bez negativnog utjecaja na pčele.

Iako HBA ima veliki potencijal u kontroli varoe, svakako je potrebno obaviti još istraživanja, posebno na području Europe. Kako se čini, na pomolu su bolji dani za pčelare i njihove miljenice.

Foto: depositphotos.com; irochla

Izvor: Gloria DeGrandi-Hoffman, Fabiana Ahumada, Gene Probasco and Lloyd Schantz - The effects of beta acids from hops (Humulus lupulus) on mortality of Varroa Destructor (Acari: Varroidae)


Tagovi

Pčele Matica Pesticidi Košnice Neonikotinoidi Varoa Pivo Uginuće pčela Pčelinja zajednica Varoza Varoa destructor Suzbijanje varoe Tretman varoe Trut Radilica Smrt pčela Deformacija krila Fumigacija Kalijeve soli HBA otopina


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.