Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 30.12.2021. 11:50
  • Zrenjanin

Med od uljane repice - specifičan, ali ljekovit?

Pozitivno djeluje na digestivni trakt i takođe pokazuje veoma dobre efekte kada se uzima za prostatu, navodi pčelar Darko Batinić.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 71
  • 4
  • 0

Iako se od uljane repice ne bi trebalo očekivati mnogo meda, s obzirom na to da je u pitanju prva paša pčela koja prije svega služi za njihov razvoj i pripremu za bagrem, med koji se od nje dobije izuzetnog je kvaliteta, a niz specifičnosti čini ga posebnim i drugačijim u odnosu na ostale vrste. O njegovim specifičnostima razgovarali smo sa Darkom Batinićem iz Zrenjanina (susjedna Srbija, op.ur.), koji je više od 15 godina u pčelarstvu.

"Sve je počelo tako što je roj pčela sletio na šljivu. Počeli smo sa tim jednim rojem, kasnije se razvilo u posao i postalo primarni izvor prihoda za našu porodicu. Prije tri godine smo odlučili da uđemo i u organsko pčelarstvo i očekujemo da će to biti novi put našeg razvoja", navodi Batinić.

Među bagremom, livadskim, lipovim i šumskim, posebno mjesto u njegovoj proizvodnji zauzima med od uljane repice.

"Ljudima je zanimljiv, jer se na prvi pogled zapitaju o čemu se uopšte radi. Ima veoma specifičnu teksturu, zbog jedinstvenog odnosa šećera i velike količine polena veoma brzo kristališe."

Ili se oduševe ili ne žele više da ga okuse

Poseban je po tome što se njegova boja kreće od bijele do blago žute, ali ga, prije svega, karakteriše, bijeli kristal. Tekstura je kremasta, a izdvajaju ga specifičan miris i ukus što one koji ga probaju ili u potpunosti oduševi ili ne žele da ga ikad više okuse.

"Ne može da se pokvari, kao i svaki med, ali je drugačiji zato što može doći do vrenja. Ako je pčelar primoran da ga izvrca ranije, ta količina vlage će biti još veća i poslije nekog vremena, ako se drži na toplijoj temperaturi, doći će do vrenja. Može se pojesti, ali dolazi do fermentacije", ukazuje naš sagovornik.

Poseban je po tome što se njegova boja kreće od bijele do blago žute, kaže Batinić (foto: D.Batinić)

Dodaje i da med od uljane repice pozitivno djeluje na digestivni trakt i takođe pokazuje veoma dobre efekte kada se uzima za prostatu.

"Može biti odlična kombinacija sa sjemenom bundeve za prevenciju problema sa prostatom. Njega nećete često pronaći u prodavnicama. Nije toliko zastupljen, ali to je jedan od vrhunskih medova. Pčelari izbjegavaju da ga plasiraju maloprodajama upravo zbog opasnosti od vrenja. Uglavnom se prodaje u nekim mješavinama."

Dekristalizacija se, napominje, ne preporučuje, zato što će se vrlo brzo vratiti u kristalno stanje, a i pri tome se i u potpunosti mijenjaju ukus i aroma.

Kristališe se već u ramovima

Pčelarima je, dodaje, veoma značajan upravo zbog toga što je uljana repica jedna od prvih paša. Ali, predstavlja mali problem za vrcanje zbog brzine kristalizacije, jer do nje može doći u samim ramovima, a u tečnom stanju ga mogu videti samo pčelari.

"On u roku od dva do tri dana u buradima postaje bijeli, kremasti kristal. Kada do toga dođe u ramovima, to predstavlja problem za vrcanje, jer može doći do kidanja. Zbog njihove neujednačenosti mase, dolazi do oscilacija vrcaljke, samim tim problem je za samu mašinu. Velika količina meda se vraća nazad u košnicu, jer ne može da izađe iz ramova", objašnjava Batinić.

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi?

Takođe, ukoliko vrcanje traje nekoliko dana, već na mašinama može doći do kristalizacije, pa ih se mora čistiti u međuvremenu. Ali, kvalitet je neprocjenjiv.

"Konvencionalna uljana repica se ne tretira mnogo pesticidima, ona zahtjeva jedan tretman kontaktnim pesticidom protiv sjajnika. To se radi na samom početku cvjetanja i nakon tog tretmana, poslije tri dana, u kontaktu sa agronomom, se dogovara dolazak pčelara. Kada se poštuje karenca, onda je to u potpunosti bezbjedno za pčele, a po nekim istraživanjima iz Estonije, potvrđeno je da nisu pronađeni nikakvi rezidui pesticida u samom medu", navodi. 

Ipak, napominje, važno je biti u stalnom kontaktu sa agronomom, a zbog sve većeg interesovanja malih poljoprivrednika za proizvodnju uljane repice, u budućnosti bi mogao da postoji problem od trovanja pčela, ukoliko vegetacija ne bude ujednačena, te se parcele protiv sjajnika budu tretirale u različitim periodima, zaključuje. 


Tagovi

Med od uljane repice Specifičnosti Darko Batinić Kristalizacija Lijek za prostatu


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.