Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam meda
  • 23.08.2016. 08:00

Med obogaćuje gastronomsku ponudu Hercegovine

Na Sajmu meda u Trebinju 18. i 19.08.2016. prezentirani su hercegovački proizvodi na bazi meda, a posebno zanimanje su izazvale degustacije slatkih jela od meda!

Foto: Link
  • 474
  • 79
  • 0

Na Sajmu meda u Trebinju koji je održan 18. i 19.08.2016. godine, značajan udio su imali i korisnici projekta "Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja - TERRA - Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu", kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore.

Na prikladnom izložbenom mjestu su prezentirani tipični hercegovački proizvodi na bazi meda, a posebno zanimanje su izazvale degustacije slatkih jela od meda. Tradicionalna jela uz neke nove recepte sve više populariziraju med kao izvornu gastronomsku ponudu Hercegovine kako za domaće tako još više i inozemne turiste i goste, priopćio je Link.

Širenje ponude proizvoda od meda

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić za ovu prigodu je kazao kako se širi ponuda proizvoda od meda, počevši od samog meda i proizvoda iz pčelinjaka kao što je propolis ili matična mliječ, danas idemo dalje u smjeru osmišljavanja novih recepata hrane i pića na bazi meda.

"Opet sve to ima pravi smisao uz angažman turističkih agencija koje će dovoditi turiste i goste direktno do samog proizvođača, uz obilazak pčelinjaka i upoznavanja samog tradicionalnog procesa proizvodnje, do upoznavanja i sa neposrednim okolišem, očuvanom florom i faunom, ali i kulturnom baštinom kao što su nekropole, manastiri, austrougarske građevine, špilje i drugi povijesni objekti", kažu iz LINK-a.

Voditeljica projekta "TERRA - Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu" Alma Papić je istaknula kako projekt uključuje pčelare koji se ovim poslom bave preko sto godina i kako je to u ovim krajevima tradicija ali i kultura življenja.

Pčelarstvo hobi i posao

"Pčelarstvo može biti hobi i dodatni posao, ali također imamo dosta slučajeva da od ovog posla žive cijele porodice i imaju preko stotinu košnica i godišnje proizvode više tona meda i drugih proizvoda. Za njih su ovo iznimno važni projekti kako bi ostvarili dodanu vrijednost svoga rada i ujedno osigurali kontinuirani rad i dugoročnija ulaganja. U novije vrijeme se dosta govori o zdravoj hrani posebice u zapadnoj Europi, a ovi krajevi sigurno mogu prirodnim okruženjem i pčelarstvom doprinijeti tome i značajnije afirmirati ove krajeve istočne Hercegovine i cijele BiH. Svi govore kako BiH ima velike ekološke i turističke potencijale i zdrav okoliš kojega bi svi trebali bolje upoznati, a mislimo da preko ovog projekta i samih aktivnosti koje provodimo mi konkretno idemo u tom smjeru i dajemo svoj doprinos", kazala je Papić.

Pčelari i sam predsjednik Udruženja pčelara "Trebinje" Obrad Ninković ističu kako pčelarstvo nije samo hobi ili posao, nego i umijeće i ljubav. Naglašava kako med nije samo proizvod nego je hrana i lijek.

Med - sredstvo za širenje gastronomske ponude

Dodaje kako bi se trebalo više raditi na organizaciji oko prodaje i samog plasmana meda i pčelinjih proizvoda, jer bi se sami pčelari mogli više uključiti i opravdali uloženi trud i rad. Pozdravili su ovaj projekt i nastojanja uvezivanja proizvođača i krajnjeg korisnika uz ova proširenja u gastronomskoj ponudi i veće valorizacije meda.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje "Okusi Hercegovinu" (BiH).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Foto: Link


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Trebinje Sajam meda Pčele Hercegovina BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]