Njena u svijetu prepoznata nutritivna vrijednost i potencijalna korist u očuvanju ljudskog zdravlja svrstali su je u proizvod od zanimanja kako naučnika tako i zdravstvenih entuzijasta diljem svijeta.
Kako već odavno znamo da sve pčele ne proizvode med, tako ni sve ne proizvode matičnu mliječ. Pa čak u jednoj pčelinjoj zajednici razlikujemo pčele koje ju proizvode i one koje se 'bave' drugom proizvodnjom.
Matična mliječ spada u jedan od najvrijednijih proizvoda medonosnih vrsta pčela. Njena u svijetu prepoznata izvanredna nutritivna vrijednost i potencijalna korist u očuvanju ljudskog zdravlja svrstali su je u proizvod od zanimanja kako naučnika tako i zdravstvenih entuzijasta diljem svijeta. Ovaj prirodni proizvod proizvode neke pčele radilice i koristi se kao hrana, kao dodatak prehrani za ljude i kao proizvod za dizanje imuniteta, poboljšanje krvne slike posebno nakon operacija i u vrijeme hemoterapije. Evo nekih detalja koje bi trebali znati o njoj i njezinoj upotrebi.
Ona je gusta, mliječno-bijela tvar koju proizvode žlijezde mladih pčela radilica. To je osnovna hrana za pčelinje larve tokom njihovog razvoja, ali i posebna hrana kojom pčele hrane larve kako bi ih pretvorile u pčelinje matice. Matice se hrane isključivo matičnom mliječi, postaju plodne koje će cijeli svoj život posvetiti tome da položu jajašca i nastave životni ciklus jedne pčelinje zajednice.
Vrlo je bogata hranjivim tvarima i biološki aktivnim spojevima koji su ključni za rast i razvoj pčelinjih larvi i život matica. Neki od sastojaka uključuju:
Također, odavno je to poznato, ima cijeli niz potencijalnih zdravstvenih koristi za ljude, iako istraživanja tog pčelinjeg proizvoda traju i dan danas s ciljem kako bi se u potpunosti razumjeli svi njeni učinci, ako je to ikako moguće. Neki od potencijalnih učinaka konzumacije uključuju:
Možete je konzumirati kao dodatak prehrani u obliku kapsula dostupnih na tržištu ili konzumacijom sirove. Važno je obratiti pažnju na doziranje jer je u svježem stanju čista izuzetno jaka. Svakako, posebno ako imate neke alergijske reakcije, važno je konzultirati se s ljekarom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani u kapsulama pa tako i svježe matične mliječi. U svježem se stanju konzumira na način da se ili umiješa u med ili direktno stavi veličine zrna pšenice pod jezik gdje se otopi slinom i proguta.
Ona svježa, izvanredan je potpuno prirodni proizvod koji je privukao pažnju naučne i zdravstvene zajednice zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako istraživanja još uvijek traju kako bi se potvrdili svi njeni učinci, mnogi ljudi širom svijeta koriste je kao dodatak prehrani radi poboljšanja energije i općeg zdravlja. U kombinaciji s medom koristi se kod sportaša za postizanje vrhunskih rezultata. No svakako, ponavljamo, prije nego ju počnete koristiti, preporučuje se konsultirati se s ljekarom, a sve kako bi bili sigurni da je to pravi izbor za vas.
Svakako je jedan fascinantan prirodni proizvod s mnogo obećavajućih karakteristika. Kad je počnete koristiti, a kako biste osigurali da je sigurna i prikladna za vaše individualne potrebe i zdravstveno stanje, potrebno je prilikom upotrebe pratiti učinak na vaš organizam.
Tagovi
Autor