Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzimljavanje pčela
  • 18.09.2020. 14:00

Koji su to idealni odnosi u prihranjivanju pčela?

Osnova su šećer i voda, a najbolje je kada se pomiješa i sa medom, kaže Tina Marković, mlada pčelarka i dodaje da bi trebalo ostaviti dvije trećine meda i dodati jednu trećinu šećernog sirupa ili napraviti omjer najviše, pola - pola 'što bi bilo prihvatljivo'.

Foto: JumpStory
  • 4.143
  • 72
  • 0

Sada kada pripremamo pčele za prezimljavanje, podrazumijeva se da im treba obezbijediti dobre zalihe hrane. Međutim, kako saznajemo od Tine Markovićkoja se pčelarstvom bavi već četiri godine, svaki proizvođač će se složiti da je zapravo prihranjivanje samo nužno zlo.

Svako društvo mora imati minimum 15 kg hrane, obavezno dobro raspoređene. Dakle bitno je da se ona ne nalazi oko klubeta, po ćoškovima ili u nekom nastavku.

"Ako pčele nemaju tu količinu i ako, na primjer, vadimo med ili recimo kao ove godine, one ni same nisu stigle da ga sakupe, barem je kod mene takav slučaj, onda ih moramo u jesen malo prihraniti šećernim sirupom, a zimi pogačama. Koriste se obične, zatim sa nozecidom ili sa forsapinom kasnije", kaže ova mlada pčelarka i dodaje da za njih postoje razni recepti, ali najbolja je kombinacija sa šećerom i medom.

Kako pripremiti pčelinje društvo za zimu?

"Neko stavlja i bijeli luk, jod ili kvasac, ali to je već sve individualno i svaki uzgajivač radi drugačije. Osnova su šećer i voda, a najbolje je kada se pomiješa i sa medom", dodaje objašnjavajući da bi trebalo ostaviti dvije trećine meda i dodati jednu trećinu šećernog sirupa ili napraviti omjer, najviše, pola - pola 'što bi bilo prihvatljivo'.

Prihrana desetak dana

U pripremi šećernog sirupa Markovićeva koristi samo šećer i vodu, bez ikakvih drugih dodataka, a kad ostane dodaje i med u sirup. Naravno, to su odnosi u korist šećera 1:1, 2:1 ili 3:2 u odnosu na vodu.

"Uglavnom se koristi 3:2, dakle tri kilograma šećera na dva litra vode. Mislim da je to idealno. Onda se daju što manje porcije u što većim količanama. Ali opet, zavisi od svakog društva da li je jače ili slabije, ima li više ili manje meda. Konkretno, ja pravim u razmjeri 1:1, i prihranjujem nekih desetak dana, zato što su moje hranilice male i onda dosta hrane nestaje te moram duže da dajem."

Priprema pčelinjaka i košnica

Takođe, "bitno je da se prihranjivanje obavlja predveče, zapravo pred mrak i da se vodi računa da sirup ne curi po košnici ili poklopcu", napomenula nam je naša sagovornica stavljajući poseban naglasak na činjenicu da košnice trebaju biti očišćene od varoe.

Završni radovi oko pčelinjih zajednica!

"Tu se koristi minimum dva različita preparata protiv varoe, na primjer mravlja kiselina i oksalna na zimu, ali i to zavisi. Pčelinjak, takođe, treba biti na dobrom mjestu, zapravo da je zaklonjen od vjetra, od udara i da zemlja nije močvarna već propustiva i da ne zadržava vlagu. Naravno, treba da se suze leta na košnicama kako bi se pčele odbranile na ulazu da ne bi ulazili miševi i druge životinje", dodaje sagovornica.

Kasnija prihrana otežava pčelama preradu sirupa

Najprikladnije doba za prihranu pčela šećernim sirupom je period od 1. avgusta do sredine septembra, kako bi se spremile za zimu. Ipak, Tina zaključuje da je idealno vrijeme da se završi s prihranjivanjem još ranije.

"Ako krenemo da prihranjujemo ranije, onda nema više vađenja meda. Dakle, njima se neće desiti ništa loše, ali ne smijemo vrcati med za prodaju. Ako obavimo kasnije, onda je njima mnogo teže da prerade taj sirup i dolazi do većeg trošenja pčela", objašnjava Markovićeva koja je napustila posao kako bi uspješno nastavila dedin posao proizvodnje pčelinjih proizvoda.


Tagovi

Prihranjivanje pčela Šećerni sirup Uzimljavanje pčela Oksalna kiselina Varoa Pčelinjak Košnice Pčelinji proizvodi


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja je Aleksu uvela u zakovitlani točak novinarstva kroz objave portala iSerbia i zvuke Radio Beograda 2.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]