Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Mujabašić
  • 30.07.2018. 08:00

Kasim Mujabašić: Imate li ljubav prema pčelama i prisustvujete činu rojenja pčela - postajete pčelar koji stalno uči i nema kraja

Kasim Mujabašić iz Tuzle ima 60 godina, a pčelarstvom se bavi već punih 20 godina. Radi se o porodičnom poslu, a trenutno posjeduje 50 pčelinjih zajednica. U ponudi ima med, te razne vrste proizvoda od meda, polena i propolisa, koje većinom rasproda na kućnom pragu.

Foto: Privatni arhiv Kasima Mujabašića
  • 1.442
  • 142
  • 0

Pčelarstvo je poljoprivredna grana koja je od velike važnosti u Bosni i Hercegovini. S druge strane, popularnost pčelarstva je u velikom porastu posljednih godina, čemu svjedoče  iskustva i pozitivne priče pčelara iz cijele BiH. Također, broj košnica u cijeloj zemlji znatno je  povećan, ali je zbog nedostatka sredstava i uvjeta, pčelarstvo i dalje samo hobi većini onih koji se time bave.

Posjeduje 50 pčelinih zajednica

Ovoga puta donosimo priču o Kasimu Mujabašiću, 60-godišnjem pčelaru iz Tuzle. Inače, Kasim je po zanimanju arhitektonski tehničar, a pčelarstvom se bavi već dvadeset godina. Kako je sam istaknuo, on je već druga generacija u porodici koja se bavi pčelarstvom, tako da ovaj posao već spada u tradiciju porodice Mujabašić.

Kasim posjeduje 50 pčelinjih društava smještenih na dvije lokacije, a svojim kupcima nudi med i razne pripravke na bazi meda, polena i propolisa.

"Do skoro sam sam radio na pčelinjaku, a supruga mi je pomagala oko pakovanja meda i oko vrcanja, a u posljednje vrijeme mi sin aktivno pomaže na pčelinjaku. Dakle, on je već treća generacija", rekao je Kasim.

Kasim Mujabašić: Ljubav prema pčelama je u prirodi

Ističe da za voljeti pčelarstvo treba imati neke predispozicije, a u korijenu ljubavi prema pčelama je u prirodi.

"Ako imate to i ako prisustvujete činu rojenja pčela, onda je to to. Postajete pčelar koji stalno uči i nema kraja", dodao je on.

Kasim kaže kako je njegov odnos prema pčelama višedimenzionalan, u što ubraja ljubav prema pčelama, istraživanje, a na kraju i dopunu kućnog budžeta. Također, tu je i socijalna dimenzija, odnosno sticanje novih poznanika i prijatelja na regionalnom nivou, te razmjena iskustava. Pored toga, sve svoje proizvode uspije prodati, većinom na kućnom pragu, a član je i udruženja pčelara  "Nektar" iz Tuzle.

U pripremi ogledni pčelinjak za obuku mladih pčelara

On bi uskoro trebao postati i prvi upravnik oglednog pčelinjaka koje će biti u vlasništvu gore pomenutog udruženja.

"Ovaj ogledni pčelinjak će u prvoj namjeni služiti za obuku mladih pčelara, kao i za predstavljanje značaja pčela raznim kategorijama građana, u prvom planu su to djeca, potom invalidne osobe, pa zatim strukture vlasti, itd. A usput, pitali ste i za probleme u bh pčelarstvu. Pa, evo ja bih rekao, po svom mišljenju i dugogodišnjem iskustvu da su to definitivno loše pašne prilike i falsifikatori meda, kojih ima zaista mnogo", izjavio je Kasim.

Prinosi u 2018.godini bolji nego u prethodne dvije

Inače, naš sagovornik dodaje kako je ova sezona za njega bila dosta uspješnija na odnosu na prethodne dvije godine i svakako se nada da će tako ostati i do kraja godine. Rekao je i da je prošle godine imao znatno lošije prinose, ali ističe da je bio problem kod većine pčelara u BiH.

"Ova godina je dosta bolja u odnosu na prethodne dvije. A šta će biti do kraja godine, to zaista nitko ne može znati. Ako bi se vremenske prilike popravile, odnosno kada bi bilo sunčanih dana zamedile bi neke livadske biljke i pčele bi obezbijedile zimnicu. Ja lično sam osnivač pčelarske Facebook grupe "Pčelarstvo – Novi pristup", a samo ime dovoljno govori, jer smatram da treba revidovati pčelarsku teoriju i praksu, a pčelu staviti na prvo mjesto i prestati je tretirati svakojakim hemijskim sredstvima", zaključio je na kraju pčelar Kasim Mujabašić.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Mujabašić Med Proizvodi od meda Polen Propolis Pčelinje zajednice Tuzla Udruženje Nektar Falsifikatori meda Pčele


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.