Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Ikić
  • 08.01.2019. 09:30

Ivica Ikić: Ni sa 200 rodnih košnica ne mogu podmiriti tržište

Porodica Ikić se pčelarstvom bavi već 38 godina, svoje košnice sele širom Bosne i Hercegovine i uspješno plasiraju sve svoje proizvode. Iako imaju 200 rodnih košnica, i proizvedu velike količine uvijek se traži bar kilogram više.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Pčelarstvo Ikić
  • 1.543
  • 404
  • 0

U naselju Ploča, na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja  živi porodica Ikić, koja se već 38 godina bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda. Ovu djelatnost je pokrenuo Dragutin Ikić, koji je preminuo prošle godine, a tradiciju su nastavili njegov sin Ivica i snaha Ana.

"Otac se počeo baviti ovim poslom prije 38 godina, radio sam i ja uz njega, ali sve je bilo amaterski. Unazad 15 godina smo kupili prevozna sredstva, kamion i dizalicu, da možemo seliti pčele širom Bosne i Hercegovine. Od tada smo se počeli ozbiljno baviti pčelarstvom. Do sada smo posao proširili na 200 rodnih košnica", kaže Ivica Ikić.

Košnice sele od Posavine do juga Bosne

U proljeće košnice sele u Posavinu, gdje proizvode bagremov med, zatim ih sele na ispašu na livadu, u Gornjem Vakufu-Uskoplju, zatim na planinu Vranicu, i od toga prave livadski med. Na kraju pčele sele u Livno, i tamo proizvode šumski ili med od vrijeska, zavisno od godine.

Tokom godina su proizvodnju meda proširili i na druge preparate na bazi meda: polen, vosak, meleme, kreme, itd.

Širok asortiman proizvoda

"Pčelarastvo je jedan dugotrajan proces, morate biti strpljivi da dođete do rezultata, preduvjet za uspjeh je strpljenje. Rezultate možete očekivati tek nakon deset godina. Mi se i poslije toliko godina tek učimo", naglašava Ikić.

Iako se na tržištu može naći dosta proizvođača meda, bračni par Ikić nije zabrinut. Oni svoje proizvode uspješno plasiraju na području svog kantona, te na području Zeničko- Dobojskog kantona. Posjećuju i sajmove u ova dva kantona, a njihovi proizvodi  se mogu pronaći u par trgovina u okolnim gradovima, te na njihovoj facebook stranici Pčelarstvo Ikić.

Kako izgleda dobra zimska zaliha za pčele?

"Sarajevo još nismo ni dotakli prodajom, iako je tu najveće tržište. Jednostavno ne stignemo proizvesti onoliko meda koliko možemo prodati. Svake godine smo deficitarni što se količine meda tiče. Mi smo zadovoljni kako posao ide dosada, a planiramo se nastaviti širiti pomalo i na područje cijele Bosne i Hercegovine,  nastavit ćemo ovim istim tempom kojim smo i dosad napredovali", kaže Ivica.

Ljubav prema pčelarstvu prenose i na djecu

Izrazito ih čini sretnima i ponosnima što nastavljaju porodičnu tradiciju, a svoju ljubav prema pčelarstvu prenose i na svoje troje djece, koji već učestvuju i pomažu roditeljima u ovom poslu.

"Djeca uživaju da se vrte oko nas dok se mi bavimo pčelama i medom, oni prave ukrase od voska, izlivaju ga u kalupe. Starija  kćerka je napravila i cjenovnik za potrebe sajma. Drago nam je što ljubav prema pčelama prenosimo na njih. Nadamo se da će i oni kad odrastu nastaviti ovu tradiciju", veselo govori Ana.

 


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Ikić Ivica Ikić Ana Ikić Gornji Vakuf-Uskoplje Med Porodična tradicija


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.