Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosno bilje
  • 13.03.2018. 09:00

Facelija - izvrsna za pčele, ali i zemljište

Facelija je medonosna biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se sa njenih cvjetova može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda. Njen korijen ima sposobnost vezati dušik iz vazduha.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 4.104
  • 248
  • 0

Ubrzo će proljeće i na vrijeme treba posijati faceliju kako bi ste dodatno obezbijedili prehranu pčelama. Facelija je medonosna biljka  koja vrlo brzo raste i daje mnogo zelene mase te na taj način ograničava rast korova i štiti zemljište od prejakog sunca. Izlučevine korijena odbijaju nematode koje oštećuju korijen i gomolje povrća. Dugo cvjeta tako da pčelama omogućava odličnu pašu, bujna je i ima lijepe cvjetove pa je vrlo dekorativna.

Višestruke koristi facelije - i za pčele i za zemljište

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se sa facelije, pošto daje obilje nektara, može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda što opet zavisi od vremenskih prilika, sjetve i dužine dana. Naraste oko 60 - 90 cm, jedna biljka  ima oko 5.000 do 7.000 sitnih, malih, cvjetova ljubičaste boje i mnogo je gusta biljka što ju čini vrlo dekorativnom.

Spada u red legumenoznih biljaka što znači da njen korijen ima sposobnost vezati dušik iz vazduha. Zbog veoma gustog habitusa i sposobnosti vezivanja dušika može se zaorati kad služi kao zelenišno gnojivo što utiče na popravku zemljišta.

Sije se u toku marta - potrebno valjanje zemljišta

Nije zahtjevna biljka u pogledu zemljišta, može uspijevati i na lakom zemljištu. Zbog sitnog sjemena zahtijeva dobro pripremljeno zemljište. Sjetva facelije se može obaviti i u jesen jer podnosi slabije mrazeve da bi nikla rano u proljeće. Ipak se najčešće sije u toku marta kad ima dovoljno vlage za nicanje. Sije se plitko od 1,5 do 2 cm u redove ili cijelom površinom.

Zbog veoma gustog habitusa  i  sposobnosti vezivanja dušika može se zaorati kad služi kao zelenišno gnojivo što utiče na popravku zemljišta.

Važno je napomenuti, a u tome proizvođači najviše prave grešku, da sjeme ne smije nikako ostati na površini zemljišta jer isklijalo na površini brzo propada. Iz tog razloga preporučuje se nakon sjetve i valjanje parcele da sjeme ne bi ostalo u vazdušnim džepovima. Za sjetvu se koristi oko 0,5 do 1 kg po dulumu sjemena.

Treba vlagu i toplotu, ali ne podnosi sušu

Mnogi pčelari siju faceliju  da bi dodatno obezbjedili pašu za svoje pčele pa evo nekih iskustava koje nam prenose pčelari. Miroslav Budiša pčelar iz Brčkog i član pčelarskog udruženja pčelara iz Brčkog kaže:

"Facelija je vrlo zahtjevna biljka te joj je prilikom nicanja potrebna određena vlažnost i toplota. U slučaju suše sjeme ne klija i biljka ne niče što je jednom bio i moj slučaj kada je usjev bio dosta prorjeđen", upozorava. 

Ramo Rendić takođe pčelar iz  Brčkog prenosi svoja iskustva i navodi: "U više navrata sam sijao faceliju da bih pčelama ostvario bogatu ispašu i poslije cvjetanja lipe. Vrlo je zahtjevna medonosna biljka i ako nema dovoljno vlage propada. Godine u kojima su joj odgovarale vremenske prilike facelija je stvarala obilje nektara", zaključuje Rendić.


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja je biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Smatra se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što ovisi o sjetvi, vremenskim prilikama... Više [+]

Tagovi

Facelija Vezanje dušika Medonosna biljka Sijanje facelije Legumenozna biljka Dušik Nematode Bogata ispaša Ramo Rendić Miroslav Budiša


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.