Pretraga tekstova
Da svaka treća kašika hrane zavisi od oprašivanja od strane pčela rekli su iz Evropskog pčelarskog saveza koji je u svom saopšenju pozvao na hitnu zaštitu pčelara i poljoprivrednika
"Zar se stvarno ne možemo ujediniti, i proizvođači i potrošači hrane, i stati na kraj falsifikovanoj hrani na tržištu, koja je nemoguće jeftina, a pritom često čak i štetna za zdravlje?". Obratio se ovim riječima Evropski pčelarski savez (EBA) u saopštenju koje potpisuje njegov predsjednik Boštjan Noč. Dodaje da je na žalost med jedna od najčešće falsifikovanih namirnica.
Danas je, ističu, pčela u Evropi ugrožena. Zbog lažnih pčelinjih proizvoda na tržištu (prema službenim podacima Evropske komisije gotovo 50 posto, a većinom su uvezeni iz vanevropskih zemalja), a time i nelojalne konkurencije, ugroženo je cjelokupno evropsko pčelarstvo. "Pad broja pčelara znači pad broja pčela i posljedično prestanak usluge oprašivanja pomoću njih, što je preduslov za proizvodnju hrane, jer svaka treća kašika hrane zavisi o oprašivanju od strane pčela", naglasili su.
Pojasnili su kako sigurnost hrane u Evropi mogu obezbijediti samo evropski poljoprivrednici, a med (tj. uglavnom "med" koji uopšte nije pravi med) mogu uvoziti, ali ne i uslugu oprašivanja od strane pčela.
"Kako bismo spasili pčele i pčelarstvo moramo hitno stati na kraj svim lažnim pčelinjim proizvodima i ujedno podržati pčelarstvo i poljoprivredu kupovinom domaćih, koji dokazano najbolje jačaju naše zdravlje", poručili su i naglasili kako je izabrano novo vodstvo EU, a Evropsko pčelarsko udrženje javno poziva sve zastupnike, poverenike i druge donositelje odluka u EU kao i u pojedinim evropskim zemljama da zaštite pčelara i poljoprivrednika.
Također, objavili su kako će o ovome kontaktirati donositelje odluka te da veruju da će zajedno pronaći rješenje.
Tagovi
Lažni med Evropska pčelarska asocijacija Boštjan Noč Zaštita pčelara Zaštita poljoprivrednika
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Zatvoreni pretok vina se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina, u svim drugim primjerima preporučuje se otvoreni pretok 🍷
Foto: PSSRS