• Zlatne kapi
  • 05.12.2018. 08:00

Ermin Delić: Turisti iz arapskih zemalja poznati su konzumenti meda i postali su nam stalne mušterije

Ermin Delić je mladi pčelar iz Zenice koji ima pčelinjak od 560 košnica u blizini Dervente, u mjestu Bosanski Dubočac.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Ermina Delića
  • 944
  • 214
  • 0

Ermin Delić je mladi pčelar iz Zenice, ima 32 godine i već deset godina se aktivno bavi pčelarstvom. Prije desetak godina, on je od svog oca preuzeo bavljenje pčelarstvom, proširio je pčelinja društva i registrovao firmu "Zlatne kapi" sa adresom u Zenici.  Do sada je dostigao brojku od 560 košnica i ne namjerava prestati širiti proizvodnju.

"Naša firma je registrovana u Zenici, a adresa pčelinjaka je u Derventi, u mjestu Bosanski Dubočac. U zavisnosti od sezone i ispaše, pčele selimo i u Krajinu, Istočnu Bosnu, te Kupres", pojašnjava Delić. 

Ermin Delić: Godišnje proizvedem oko 15 tona meda

Kaže da je pčelarenje zahvalan posao i ima dosta posla, ali i dobiti. Međutim, i tu sve zavisi od vremenskih prilika i prinosi mogu biti varijabilni.

"Trenutna situacija u pčelarstvu nije baš sjajna, godišnji prinosi su sve slabiji. Ja godišnje proizvedem oko15 tona meda, i dosad sam uspijevao sve da plasiram. Mada, proširili smo prodaju, posjećujemo sajmove i dosta robe se plasira u Sarajevo. Sarađujemo i sa turistima iz arapskih zemalja koji su poznati konzumenti meda, a postali su nam stalne mušterije. S obzirom na naše šume i klimu, bosanski med je najkvalitetniji med na svijetu. Sve zavisi od godine i vremenskih prilika, ove godine je bagremov med dobro podnio, ali je šuma i kesten izdao", otrkiva Delić. 

Širok asortiman pčelinjih proizvoda

Osim nekoliko vrsta meda proizvode i druge proizvode s medom, mješavine i sirupe: med sa borovim iglicama, med sa polenom, propolisom, matičnom mliječi, kurkumom, koprivom, čurekotom i druge. S obzirom na ispašu pčela, proizvode i bagremov i livadski med u Posavini, kestenov u Krajini te  šumski i lipov u Istočnoj Bosni.

Pravi ili lažni med - kako izabrati

"Moj savjet ljudima je da ne kupuju med od svakavih nakupaca ili po prodavnicama jeftini med koji košta 10-12 KM jer je nemoguće da je to pravi med. Cijena pravog meda je ove godine 18-20  KM, sve ispod je falš. Nažalost, ovaj lažni med su doveli do savršenstva i teško je razaznati koji je pravi. Kristalisani med je najbolji dokaz da je to pravi med", poručuje Delić. 

Ermin i njegova firma Zlatne kapi već duži niz godina imaju i Certifikat za organsku proizvodnju meda, u sklopu toga, med i ostali proizvodi idu na analizu koja dokazuje da se radi o provjerenom proizvodu. 

Delić zaključuje da je najsigurniji način da kupite pravi med, taj da ga kupujete od poznatih i certificiranih proizvođača.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze... Pročitaj više »

Fotoprilog


Tagovi

Zlatne kapi Ermin Delić Bosanski Dubočac Med Pčelinji proizvodi Pčelarstvo Zenica


Autorica

Naila Causevic

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi