• Zlatne kapi
  • 05.12.2018. 08:00

Ermin Delić: Turisti iz arapskih zemalja poznati su konzumenti meda i postali su nam stalne mušterije

Ermin Delić je mladi pčelar iz Zenice koji ima pčelinjak od 560 košnica u blizini Dervente, u mjestu Bosanski Dubočac.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Ermina Delića
  • 870
  • 211
  • 0

Ermin Delić je mladi pčelar iz Zenice, ima 32 godine i već deset godina se aktivno bavi pčelarstvom. Prije desetak godina, on je od svog oca preuzeo bavljenje pčelarstvom, proširio je pčelinja društva i registrovao firmu "Zlatne kapi" sa adresom u Zenici.  Do sada je dostigao brojku od 560 košnica i ne namjerava prestati širiti proizvodnju.

"Naša firma je registrovana u Zenici, a adresa pčelinjaka je u Derventi, u mjestu Bosanski Dubočac. U zavisnosti od sezone i ispaše, pčele selimo i u Krajinu, Istočnu Bosnu, te Kupres", pojašnjava Delić. 

Ermin Delić: Godišnje proizvedem oko 15 tona meda

Kaže da je pčelarenje zahvalan posao i ima dosta posla, ali i dobiti. Međutim, i tu sve zavisi od vremenskih prilika i prinosi mogu biti varijabilni.

"Trenutna situacija u pčelarstvu nije baš sjajna, godišnji prinosi su sve slabiji. Ja godišnje proizvedem oko15 tona meda, i dosad sam uspijevao sve da plasiram. Mada, proširili smo prodaju, posjećujemo sajmove i dosta robe se plasira u Sarajevo. Sarađujemo i sa turistima iz arapskih zemalja koji su poznati konzumenti meda, a postali su nam stalne mušterije. S obzirom na naše šume i klimu, bosanski med je najkvalitetniji med na svijetu. Sve zavisi od godine i vremenskih prilika, ove godine je bagremov med dobro podnio, ali je šuma i kesten izdao", otrkiva Delić. 

Širok asortiman pčelinjih proizvoda

Osim nekoliko vrsta meda proizvode i druge proizvode s medom, mješavine i sirupe: med sa borovim iglicama, med sa polenom, propolisom, matičnom mliječi, kurkumom, koprivom, čurekotom i druge. S obzirom na ispašu pčela, proizvode i bagremov i livadski med u Posavini, kestenov u Krajini te  šumski i lipov u Istočnoj Bosni.

Pravi ili lažni med - kako izabrati

"Moj savjet ljudima je da ne kupuju med od svakavih nakupaca ili po prodavnicama jeftini med koji košta 10-12 KM jer je nemoguće da je to pravi med. Cijena pravog meda je ove godine 18-20  KM, sve ispod je falš. Nažalost, ovaj lažni med su doveli do savršenstva i teško je razaznati koji je pravi. Kristalisani med je najbolji dokaz da je to pravi med", poručuje Delić. 

Ermin i njegova firma Zlatne kapi već duži niz godina imaju i Certifikat za organsku proizvodnju meda, u sklopu toga, med i ostali proizvodi idu na analizu koja dokazuje da se radi o provjerenom proizvodu. 

Delić zaključuje da je najsigurniji način da kupite pravi med, taj da ga kupujete od poznatih i certificiranih proizvođača.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatne kapi Ermin Delić Bosanski Dubočac Med Pčelinji proizvodi Pčelarstvo Zenica


Autorica

Naila Causevic

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.