Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pada izvoz
  • 01.04.2024. 15:00

Dodatna podrška pčelarima u FBiH, koji je uslov?

Prošle godine je u BiH uvezeno meda za 3,5 miliona maraka, stigao je čak i sa Novog Zelanda.

Foto: Depositphotos/Vitalii_Mamchuk
  • 188
  • 9
  • 0

Bosna i Hercegovina je lani zabilježila pad izvoza meda. Tek 6,9 tona je izvezeno, u vrijednosti od oko 240 hiljada KM. U odnosu na godinu ranije izvoz je količinski manji za petinu, a a vrijednostno za više od 44 posto. Manje se i uvozilo, ali su cifre onog koji stiže na bh. tržište i dalje daleko veće. Tako je prošle godine uvezeno meda za 3,5 miliona maraka, odnosno 468.851 kilograma, a stizao je iz Hrvatske, Turske, Srbije, Sjeverne Makedonije pa i Novog Zelanda.

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene meda u 2023. godini iznosio je oko 4 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 0,06%. Ovi podaci pokazuju da su neophodna veća ulaganja u bh. pčelastvo, ali i zaštita samih proizvođača. 

Dodatna podrška u FBiH

Federacija BiH je programom poticaja za 2024. predvidjela dodatnu novčanu podršku za pčelare.

U okviru modela podrške proizvodnjama predviđeno je da se podrže klijenti koji mogu da ostvare pravo na novčanu podršku za pčelarsku proizvodnju, za košnice pčela i uzgoj pčelinjih zajednica, na način da ostvaruju pravo na poticaje za minimalno 20, a maksimalno 500 pčelinjih zajednica, piše Pcela.ba, platforma za promociju domaćeg pčelarstva i prodaju meda.

Pčelarima je ove godine omogućeno da ostvare i dodatnu novčanu podršku od 10 KM po košnici uz uslov da prodaju minimalno 3 kilograma meda po košnici. Podsjetimo, Nacrtom je bio planiran iznos od 5 KM.

Ukupno 3 miliona KM

Ukupno je predviđeno da pčelari u Federaciji BiH mogu ostvariti podrške u iznosu od čak 3 miliona KM, od čega 20 KM po košnici za pravna lica i 15 KM po košnici za fizička lica.

Podsjetimo, Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, Vlada FBiH usvojila je krajem prošle sedmice.


Tagovi

Podška pčelarima Dodatna podrška Poljoprivredni poticaji Prodaja meda Izvoz meda Pčelari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]