Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsjetnik
  • 12.03.2024. 16:30

Do kraja mjeseca prijavite brojno stanje pčelinjih društava

Oni koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje, obavezni su tražene podatke dostaviti nadležnom odjeljenju u lokalnoj zajednici.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 188
  • 18
  • 0

U skladu sa Pravilnikom o registraciji pčelara i pčelinjaka, svi registrirani pčelari u Republici Srpskoj, dužni su do kraja trećeg mjeseca dostaviti podatke o brojnom stanju pčelinjih zajednica.

Pčelari koji su članovi nekog udruženja tražene podatke dostavljaju svom udruženju, a oni koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje, obavezni su prijaviti broj pčelinjih društava nadležnom odjeljenju u lokalnoj zajednici (općini ili gradu). 

Pčelari koji nisu upisani u registar pčelara i pčelinjaka koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, obavezni su da to urade u što kraćem roku. Oni koji su registrirali pčelinjak, a više se ne bave pčelarstvom, obavezni su da registracionu pločicu vrate resornom ministarstvu.

Podsjetimo, prema Zakonu o pčelarstvu RS, udruženje pčelara obavezno je dostaviti podatke o brojnom stanju pčelinjih zajednica svojih članova nadležnom organu za poljoprivredu jedinice lokalne samouprave, dva puta godišnje, na propisanom obrascu. Podaci sadrže broj pčelinjih zajednica sa stanjem na dan 31. mart i 30. septembar tekuće godine.


Tagovi

Registar pčela Pčelinja društva Pčelinje zajednice Udruženje pčelara Registracija pčelara Zakon o pčelarstvu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.