Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo Haračić
  • 01.08.2018. 10:00

Dino Haračić: Nema lošeg meda, ako je proizveden onako kako nalaže dobra pčelarska praksa

Dino Haračić pčelarstvom se bavi već duži niz godina, a o pčelama je učio od svoga oca. Za njega je pčelarenje hobi, ali ipak ništa ne prepušta slučaju. Uz stručnu literaturu vrlo rado upotpunjuje znanje, a danas posjeduje preko 30 pčelinjih zajednica, na pokretnom selećem pčelinjaku.

Foto: Privatni arhiv Dine Haračića
  • 4.062
  • 346
  • 0

Pčelarstvo je posao kojim se ne možete baviti ako nemate ljubavi prema prirodi i prema pčelama, te ukoliko niste spremni ustati rano i zaspati kasno, pa čak ponekad i nikako. Sva znanja o ovom poslu ne bi stala u enciklopediju, a opet, sva ta znanja koja imamo nisu kompletna, uvijek učimo nešto novo. Ovo je posao u kojem pečar svaki dan nešto novo nauči i svaki dan mora  upotpunjavati svoja znanja. O ovom poslu, kao hobiju govori i Dino Haračić, koji je po struci doktor veterinarske medicine, a inače radi kao regionalni business manager u multinacionalnoj veterinarskoj korporaciji. No, iako se pčelarstvom bavi hobistički, ipak ništa ne prepušta slučaju.

Ima pokretni seleći pčelinjak od 30ak društava

"Moja porodica se bavila pčelarstvom, te sam odrastao u takvom okruženju. Znači, teško je reći koliko dugo se bavim ovim hobijem. Uglavnom, pčele su uvijek bile tu negdje u prikrajku našeg dvorišta ili na selećem pčelinjaku“, započeo je s pričom Dino koji, kako kaže, trenutno opslužuje hobi pčelinjak od 30ak proizvodnih zajednica.

"Nekako sam koncipirao svoje pčelarstvo, tako da ne bih morao tragati za dodatnom radnom snagom. Imam pokretni seleći pčelinjak koji premjestim doslovno sam i vrlo jednostavno. Naravno da su tu i članovi porodice koji uvijek pomognu sa malim manuelnim poslovima. Generalno, ja sam osnovna "turbina" našeg proodičnog pčelarstva", dodao je on.

O pčelarstvu učio uz oca, danas ga pčele odmaraju

Dino je o pčelarstvu učio uz oca. Potom, nakon njegove smrti je skoro pa rasformirao pčelinjak zbog poslovnih obaveza, međutim, nešto kasnije proširio je sadašnji kapacitet. Kaže kako ga pčele danas odmaraju. Za njega su postale dijelom bijega od svakodnevice stresnog života.

"Pčelarstvo posmatram kao simbiozu čovjeka i pčela. One žive svojim biološkim ritmom. Ja sam tu da im pomognem kako bi bile snažnije i zdravije, imale što bolje matice, kako bi lakše došle do medonosnih paša, itd. Uglavnom, razumijemo se", rekao je Dino.

Prati stručnu literaturu kompliciranijeg sadržaja, jer voli istraživati o pčelarstvu

Uz pčele, Dino je dobio priliku da uči o njima, istražuje i prati pojave u prirodi koje se najčešće i reflektiraju na pčelinje zajednice. On smatra da je potrebno dosta učenja iz pisane literature, hrabrosti za praktično pčelarsko voajerstvo, a smatra i da treba imati i "ono nešto po pitanju feelinga", kako biste bili uspješan pčelar.

Dino Haračić, čini se, ima i nasljednika

Rekao je i kako obavezno prati stručnu literaturu. "Pratim da! Danas postoji dosta pisane literature. Izučio sam dosta toga. Napomenuo bih da mi je pogotovo interesantna ona sa nešto više kompliciranim i nestandardnim tehnologijama pčelarenja karakterističnim za prostore BiH. Volim istraživati o pčelarstvu.“

Dino Haračić: Pčelarim sa genetskim materijalom koji sam pažljivo birao!

Već je rekao da trenutno ima preko 30 pčelinjih zajednica, a svoj pčelinjak je širio postepeno. "Ono što bih napomenuo i smatram da je značajnije nego broj zajednica, jeste da pčelarim sa genetskim materijalom, koji sam veoma pažljivo birao. Definitvino smatram da imam čistu Apis melifera carnica bez bilo kakvih promjesa drugih rasa pčela", rekao je naš sagovornik.

Istakao je kako nije opsjednut trkom za komercijalizacijom. Odnosno, proizvodi neke strandardne pčelinje proizvode, poput meda kao osnovnog proizvoda, a može se naći i nešto polena, propolisa, rojeva i slično.

Cijene proizvoda skoro pa identične kao kod većine pčelara

O cijenama proizvoda  i interesu kupaca Dino kaže: "Moj izbor i način pčelarenja je raditi bez bilo kakvih hemijskih proizvoda koji mogu kroz prisustvo rezidua štetiti zdravlju ljudi, ali i pčela, a konzumenti naših proizvoda to znaju. Raduje me da imamo krug ljudi oko sebe koji jedva dočekaju naše proizvode. Cijene naših proizvoda su, možemo reći, identične kao kod većine pčelara, iako bih napomenuo da zdravstveno stanje svojih zajednica biram financirati sa one skuplje strane ,a što se uklapa u ekološki način pčelarenja."

Konkurencija među pečalrima drugačija nego u klasičnom nadmetanju

O uzimanju učešća na takmičenjima o kvalitetu meda Dino kaže da je voljan podržati kolege pčelare koji organiziraju takve manifestacije, što i učini slanjem svoga meda na ocjenjivanje. "Meni je to revijalnog karaktera. Svaki med je dobar ako ga proizvodite sa dobrom pčelarskom praksom, odnosno ne bavite se patvorenjem i kontaminacijom stranim kemikalijama. Generalno smatram da nema lošeg meda, ako je proizveden onako kako to nalaže dobra pčelarska praksa."

Inače, Dino je član jednog pčelarskog udruženja u Kantonu Sarajevo. Kako sam kaže, ima dosta prijatelja koji su pčelari i dodaje da kontinuirano uče jedni od drugih razmjenjujući iskustva, a što se tiče konkurencije među pčelarima, Dino kaže: "Ovisi kako se posmatra. Pčelarstvu je konkurentnost nekako drugačija nego u klasičnom tržišnom nadmetanju. Ono što je istina jeste da BiH ima veće potrebe za medom, nego što ih BH pčelari proizvedu, što je dobro za budućnost našeg pčelarstva."

Problem pčelara danas su sve oskudnije paše

Dino je dalje izjavio kako je otežavajuća okolnost za pčelare ta što su paše dosta oskudnije u posljednje vrijeme. Pored toga, postoji još dosta izazova koje neki vide, a ne neki ne. On smatra da se pčelarstvu na nivou države treba pristupiti sa interesom plus, što bi onda bilo bolje za cijelu zajednicu. A na pitanje kada bi se to moglo desiti, skromno je rekao: "Ne bih vam to znao reći..."

Zadovoljan ovom pčelarskom sezonom

"Ne bih o brojkama, jer se mogu protumačiti ovako ili onako... Ova pčelarska sezona je bila puno bolja nego prethodna. Naravno da i ova godina nosi svoje činjenice. Smatram da je za mnoge pčelare mogla biti i puno bolja, obzirom da su vremenske prilike i neprilike uklesale svoj utjecaj na prinose u 2018.godini. Ono što je interesantno jeste da su pojedini mikrolokaliteti dali vrlo interesantne prinose. Generalno, zadovoljan sam sezonom 2018. Imamo finu količinu meda, nove rojeve, 80% promijenjene matice na pčelinajku, pribavljene nove matice sa velikim genetskim potencijalom i pčele su dosta snažne i zdrave", pojašnjava Dino koji smatra da će pčelari moći sastaviti ovu sezonu sa idućom po pitanju raspoloživosti meda za konzumente.

Važno je imati dobar genetski potencijal

Smatra i da BiH ima dobru perspektivu za određeni način pčelarenja. Sa jasnom strategijom države, mišljenja je da pčelarstvo može doživjeti zavidan uspon. Nije siguran da li će netko uspjeti kanalizirati strategiju za BiH, ali misli kako ovakav način ophođenja prema pčelarstvu kao grani poljoprivede ne vodi nekom značajnom pomaku u dolazećim godinama.

Za kraj razgovora, Dino je ostavio i poruku čitateljima portala, ali dao je i nekoliko riječi za buduće pčelare.

"Želio bih poručiti čitateljima, da ukoliko žele kvalitetan pčelinji proizvod, posjete nekog od lokalnih pčelara. Doći ćete sigurno do dobrog proizvoda, a bit će vam i interesantno nešto novo saznati. Budućim pčelarima: dođite prvo do kvalitetne literature, porazgovarajte sa nekim iskusnim pčelarom i postavite si cilj koji želite ostvariti. Onda idite u nabavku pčelinjih zajednica i u uživanju u pčelarstvu", zaključio je on.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Med Polen Propolis Rojevi Pčelinje zajednice Dino Haračić Pčelarstvo Haračić Hobi Seleći pčelinjak Patvoreni med Pčelarska sezona


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.