Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brčko 2017.
  • 22.09.2017. 11:00

Brčaci u rekordnom broju posjetili pčelarski sajam

Ove godine vrijeme je poslužilo pa brčanski sajam pčelarstva i pčelarske opreme bilježi rekordnu posjećenost građana i svake godine povećava se broj izlagača.

Foto: Danijela Plavšić
  • 505
  • 78
  • 0

Kako je ovo period za sajamske manifestacje, evo još jednog u nizu. U Brčkom je otvoren 11-ti po redu Sajam pčelarstva i pčelarske opreme. Na Trgu maladih od 14. do 16. septembra svoje proizvode predstavili su pčelari iz Brčkog i regiona, njih oko 60.

U organizaciji ovog Sajma učestvovala su tri udruženja pčelara koja djeluju na području Distrikta, a to su Udruženje Matica, Udruženje Pčela i Udruženje Brčko. Lokalna Vlada je dala podršku kao i prethodnih godina. Sajam je službeno otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je istakao važnost ovog sajma i obećao da će i u buduće Vlada podržati ovu manifestaciju.

Kao i ranijih godina, ocjenjivao se i kvalitet meda, a najboljim su dodjeljena priznanja i nagrade. Najkvalitetniji med proglašen je med Zijada Biserovića iz Gunje (Hrvatska) i Zorana Đurića iz Brčkog. Sajam je kao i prethodnoh godina bio prodajnog karaktera tako da su se Brčaci mogli snadbjeti medom provjerenog kvaliteta.

Lokalna Vlada povećala podsticaje

Na sajmu smo sreli i uvaženog agronoma Spasoju Radića iz Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, koji je i sam od ove godine zakoračio u pčelarske vode. Za naš je portal kazao kako je zadovoljan ukupnom organizacijom sajma pčelarstva od strane sva tri pčelarska udruženja kao i izlagačima.

"Izlagači su dostojno reprezentovali oko 12.000 košnica koliko se nalazi u Brčko distriktu. Ove godine nije izostala ni podrška lokalne Vlade koja se odnosi na povećanje podsticaja na 30.00 KM po pčelinjem društvu i mogućnost dobijanja podsticaja za nabavku pčelarske opreme", kaže Radić istaknuvši važnost sajma uopšte te da sajam daje šansu i malim proizvođačima meda da se arfimišu.

Pčelarstvo trpi posljedice promjene klime

Ovom prilikom predstavićemo opširnije Pčelarsku kuću "Budiša". Pčelar Miroslav Budiša iz hobija se počeo baviti pčelarstvom prije petnaestak godina, a kako je vrijeme odmicalo hobi je prerastao i u ozbiljniju proizvodnju. Danas ima od 80 do 150 pčelinjih društava. Za naš portal kaže:

"Ove godine je vrijeme poslužilo i sajam bilježi rekordnu posjećenost građana, a svake godine bilježi veći broj izlagača. Mi smo svih ovih godina isključivo samo na ovom sajmu. Kako od početka njegujemo kvalitet, sa plasmanom nemamo problem, sve se proda od kuće. Bilježimo mnoge nagrade tako da smo i ove godine dobili zlatnu medalju za kvalitet šumskog meda".

Član je Udruženja pčelara Brčko. Ističe kako je posljednjih godina teže održati društvo, da pčelarstvo uopšte trpi posljedice promjene klime i rasta temperature jer pčele kao jedne od najosjetljivijih bića, najviše osjećaju promjenu. Samim tim postaju osjetljivije na bolesti.

"Promjena klime utiče i na biljni svijet, neke biljke stvaraju manje polena i nektara što utiče i na rentabilnost ove proizvodnje. Od samog početka bavljenja pčelarstvom nisam imao značajnijih problema, med se sav rasproda, a pratili su nas uobičajeni problemi kao što je pojava varoe s kojom se umijem izboriti."

Pojavila se američka kuga

U radu mu pomažu ukućani - supruga, kćerka i sin. Godišnje ova pčelarska kuća proizvede od 500 do 1000 kg meda, polena 40 do 50 kg, propolisa 2 kg, nešto matične mliječi oko 400 g, matica 100, rojeva oko 100, vosak (samo za svoje potrebe) oko 150 kg. Zaključuje da je u porastu oboljenje "američka kuga" i udruženje je već predalo na skupštinu prijedlog zakona na usvanje o suzbijanju širenja takve zarazne bolesti i nadoknadu štete pčelarima od iste.

Foto: Danijela Plavšić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Med Miroslav Budiša Sajam pčelarstva Brčko Šumski med


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.