Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nosema ceranae
  • 14.02.2018. 18:15

Bolesne pčele se hrane zdravije

Postavlja se pitanje - kada pčele imaju priliku birati svoju hranu, da li biraju ono što je dobro za njih?

  • 598
  • 39
  • 0

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Microbial Ecologi uspoređivala je navike hranjenja zdravih pčela sa onima zaraženim parazitom Nosema ceranae. Istraživači su pčelama ponudili različite vrste polena. Otkrili su da su bolesne pčele živjele duže kada su imale pristup polenu koji je bio mnogo hranjiviji, iako je povećao i broj parazita koji se nalaze u njihovim crijevima.

"Postavilo se pitanje - kada pčele imaju priliku birati svoju hranu, da li biraju ono što je dobro za njih?" rekla je Jade Ferguson, studentica koja je provela projekat za svoj diplomski rad.

Zaražene pčele biraju kvalitetan polen

Odgovor je bio - da. Kada se daje mogućnost ishrane na umjetnom cvijeću sa visokim kvalitetom polena, nižim kvalitetom polena ili šećernom vodom, zdrave pčele nisu dale prioritet polenu. Međutim, dvostruko više zaraženih pčela izabralo je kvalitetan polen.

"Nosema ceranae je jedan od najrasprostranjenijih parazita pčela na svijetu, a mnoštvo studija je istražilo njegove efekte na fiziologiju pčela. Naša studija je prva u kojoj istražujemo efekte izbora cvijeta", rekao je dr Lori Lach, viši predavač na James Cook univerzitetu u Australiji.

Još uvijek je nejasno kako pčele razlikuju kvalitet polena. Izgleda su paraziti još jedan faktor koji može uticati na to koje će cvijeće posjetiti.

Izvor: James Cook University

Foto:  Pixabay/Myriams-Fotos


Tagovi

Pčele Bolesne pčele Ishrana Polen James Cook University Nosema ceranae Parazit Lori Lach Kvalitetan polen


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.