Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretman inhalacijom
  • 20.08.2023. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

API komore - sve što pčela unese u košnicu, udišemo direktno u pluća

Prema mišljenju ljekara, pored respiratornih problema, API inhalacija liječi alergije, infekcije usne šupljine, migrene, oboljenja sinusa, a korisna je i za jačanje imuniteta.

Foto: PSSRS
  • 149
  • 39
  • 0

Pčelinjak porodice Đurđević smješten je na dva kilometra od manastira Stuplje, na južnom dijelu opštine Prnjavor, u podnožju planine Ljubić i Čavka, a pored rijeke Ukrine.

U ovom prirodnom ambijentu, još od 2000. godine, tradicionalnim uzgojem, ostvarili su 110 pčelinjih društava, koja svojim marljivim radom stvaraju cijeli spektar proizvoda: med, polen, propolis, vosak, ali i nove rojeve.

U selu Ratkovac

U želji da razvije svoju proizvodnju, kupuj zemljište u selu Ratkovac, te grade API centar, koji se nalazi na svega 2 km od magistralnog puta Banja Luka-Prnjavor, gdje su smještene 4 inhalacione jedinice i pčelinjak od 30 društava. Kako navode, veliki je interes za ovaj vid inhalacije, što im čini veliko zadovoljstvo.

Pčelinjak porodice Đurđević

Objekat je izgrađen od prirodnih materijala u čijem se enterijeru nalaze pčelinje košnice koje obavljaju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a služe kao izvor čestica vazduha, koje kroz inhalator, direktno spojen na košnicu, dolazi do korisnika, piše Poljoprivredna savjetodavna služba RS.

Višestruka korist

Prema mišljenju ljekara, pored respiratornih problema, API inhalacija liječi alergije, infekcije usne šupljine, migrene, oboljenja sinusa, a korisna je i za jačanje imuniteta, poboljšanje opšteg psihofizičkog stanja organizma, kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije. Pčele radom svojih krila stvaraju vazduh u košnici koji se inhalira.

"U principu, sve ono što pčela unese u košnicu, putem inhalatora, koji provodi vazduh iz košnice, udišemo direktno u pluća. Zaključujemo da su te mikročestice, najzdraviji pčelinji proizvod koji dospije direktno u pluća i u krvne sudove, gdje se vrši direktna apsorpcija", navodi Bogdanka Jamedžija iz PSSRS.

Inače, ovo je najbolji način apsorpcije svih proizvoda od meda, preko propolisa, cvjetnog praha i matične mliječi. Tretman inhalacijom traje minimum dvadeset dana u kontinuitetu, do pola sata (30 minuta). Dakle, dvadesetak dana potrebno je dolaziti na tretman, kako bi inhalacija imala značaj u poboljšanju imuniteta i zdravstvenog stanja.


Tagovi

API komore Pčelinjak Inhalacija Bogdanka Jamedžija Savjetodavna služba RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]