Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta meda
  • 15.01.2018. 09:00

Analiza utvrdila: Neispravan i domaći i uvozni med na tržištu BiH

Agencija za sigurnost hrane obavila je monotoring kvalitete meda na tržištu BiH za 2017. godinu.

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com
  • 833
  • 53
  • 0

Od 100 analiziranih uzoraka, čak 53 uzorka meda na tržištu BiH pokazala su se neispravnim. Rezultati su ovo monotoringa kvalitete meda na tržištu BiH za 2017. godinu kojeg je provela Agencija za sigurnost hrane.

Kako je obavila Agencija, od 100 analiziranih uzoraka, po 45 uzoraka uzeto je na području Federacije BiH i Republike Srpske, a 10 na području Brčko distrikta BiH. Obuhvaćeno je ukupno 14 vrsta meda, a najčešće nepravilnosti utvrđene su za miješani med, med s komadima saća i med s dodacima.

Neodgovarajući i uvozni med

Promatrano prema porijeklu uzoraka, od 63 uzorka domaćeg meda neodgovarajućih je bilo 36 uzoraka, a od 37 uzoraka iz uvoza neodgovarajućih je bilo 17.

Provedenim ispitivanjima meda je obuhvaćeno određivanje hidroksimetilfurfurola-HMF, aktivnosti dijastaze, reduciranih šećera, saharoze, vode u medu, materija nerastvorljivih u vodi, pepela, kiselosti i električne provodljivosti u medu.

''Razlozi neusklađenosti su bili povećan sadržaj HMF-a, aktivnosti dijastaze, smanjen sadržaj redukovanih šećera, električna provodljivost, sadržaj saharoze, sadržaj mineralnih materija i sadržaj materija nerastvorivih u vodi. Nadležni inspekcijski organi raspolažu svim rezultatima fizičko-hemijskih analiza meda dobijenim kroz Monitoring kvaliteta meda na tržištu BiH za 2017. godinu, što omogućuje poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju zaštite interesa potrošača u Bosni i Hercegovini'', navedeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na osnovu detaljne analize rezultata utvrđenih Monitoringom kvaliteta meda na tržištu BiH za 2017. godinu provodi dodatne konzultacije s nadležnim organima i ekspertima iz ove oblasti kako bi se utvrdilo da li su rezultati ovog monitoringa posljedica patvorenja i/ili nepravilnog postupanja subjekata u poslovanju s hranom te kako bi se ove nepravilnosti u predstojećem periodu značajno smanjile.

Ministarstvo spremilo Pravilnik

Ispravnosti meda zasigurno u tekućoj će pridonijeti usvajanje Nacrta pravilnika o pčelarstvu kojeg priprema Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

''Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će izraditi trogodišnji Program razvoja pčelarstva u Federaciji najkasnije jednu godinu od dana objavljivanja ovog Pravilnika'', navedeno je iz Ministarstva.

U Nacrtu pravilnika detaljno je objašnjeno pojašnjeno sve od smještaja pčelinjaka, dužnosti pčelara, liječenje pčela i slično.

''Pčelar je dužan postaviti pčelinjak tako da pčele ne smetaju najbližim susjedima, prolaznicima, stoci i javnom prometu. Ako su pčele na ispaši postavljene u blizini prometnica, potrebno je, lijevo i desno od fronta postavljenih košnica, staviti ploče ne manje dimenzije 500 x 500 mm s naznakom: "Pažnja! Pčele na ispaši". Poslije postavljanja pčelinjaka, mora se odmah na vidljivom mjestu postaviti ploča za obilježavanje pčelinjaka'', jedna je od odrednica novog Pravilnika.

Pesticidi u hrani

Važno je navedi i kako je Agencija za sigurnost hrane provela Program kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Rezultati Programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu: oko 98% uzoraka hrane analiziranih u okviru Programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu ne sadrži ostatke pesticida ili ih sadrži u tragovima koji su u dozvoljenim granicama.

Foto: Yastremska/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Med Pčelarstvo BiH Agencija za sigurnost BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁