AgroKlub.ba

\

Korisnici

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Korisnici » suhajcek » Moji tekstovi

suhajcek (Tatjana Suhajček)

Tatjana Suhajček

Tatjana Suhajček

Autorica Tatjana Suhajček

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.

Gavez, lijek za čovjeka i hrana za biljke

Gavez u vrtu
02.08.2017.

Gavez, lijek za čovjeka i hrana za biljke

Gavez (lat. Symphytum officinale) je jedna od biljaka koje je dobro imati u vrtu. Uglavnom ga ljudi koriste za pripremu masti i tinktura te za obloge za zacjeljivanje rana, kod povreda mišića i tetiva, kao i lomova kostiju, ali njegov značaj u ishrani biljaka je neprocjenjiv i može se koristiti za pripremu tečnog đubriva. Priprema tečnog đubriva od... Gavez, lijek za čovjeka i hrana za biljke

Vlasac - ukusni i dekorativni luk

Luk vlasac/vlašac (lat. Allium schoenoprasum) prvi put sam počela konzumirati prije nekoliko godina i to u sušenom stanju. Svježeg vlasca na BiH tržištu je gotovo nemoguće naći, odnosno u prodaji kao i svo ostalo povrće. Povremeno se u prodaji može naći u saksijama što je zapravo namijenjeno onima koji će ga uzgajati. Ukoliko ga volite... Vlasac - ukusni i dekorativni luk

Sve blagodati cikle - kraljice vitalnosti

Uzgoj cikle
25.07.2017.

Sve blagodati cikle - kraljice vitalnosti

Cikla, cvekla (lat. Beta vulgaris) je povrće koje najviše uzgajamo zbog njenog sočnog rumenog korijena koji ima višestruka hranjiva i ljekovita svojstva. Kao i svo ostalo korjenasto povrće, cikla voli rastresita i propusna zemljišta kako bi mogla razviti korijen. Možete je sijati od proljeća, pa do sredine ljeta. Ukoliko želite da imate više... Sve blagodati cikle - kraljice vitalnosti

Ljubav prema prirodi pretočile u Milo kozmetiku

Tri gracije iz Banjaluke, Milica Šolaja, Darija Todić i Jelena Đilas nose jedan naziv koji ih povezuje, Milo. Pored toga što su veliki prirodnjaci i uživaju boraveći u prirodi, vole i da prave prirodnu kozmetiku. Sve je krenulo kao hobi i proizvodnja za lične potrebe, a prije par mjeseci, Milo kozmetika je dostupna svima onima koji žele koristiti... Ljubav prema prirodi pretočile u Milo kozmetiku

Gorštak - od hobija do male craft pivare

Gorštak pivo
27.04.2017.

Gorštak - od hobija do male craft pivare

Entuzijazam, želja i ljubav Nikole Galića iz Banjaluke za kvalitetnim domaćim pivom, doveli su proizvodnju zanatskog piva i u naš komšiluk. Pod imenom "Gorštak", u Glamočanima, u opštini Laktaši se posljednjih nekoliko sedmica kuhaju prva zanatska piva koja će ovo proljeće biti dostupna u nekoliko banjalučkih ugostiteljskih objekata i trgovina... Gorštak - od hobija do male craft pivare

Kako uzgojiti njeno veličanstvo - rukolu?

Rukolu sam počela konzumirati prije nekoliko godina, kad se i pojavila na našem tržištu. Ubrzo se našla i u mojoj bašti i od prije 4 sezone kako sam je posijala, na istom mjestu iznova berem svježe aromatične listove. Rukolu (Eruca sativa) možete gajiti kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvijek imati... Kako uzgojiti njeno veličanstvo - rukolu?

Za dobar urod, rotkvicu sadite s mrkvom

Rotkvica mi je jedna od omiljenih povrtnica, kako u salati, tako i u bašti. S ranim proljećem počinjem da je sijem i onda svakih par sedmica sve do jeseni, s malom pauzom u najtoplijem dijelu ljeta, jer rotkvica ipak voli malo ugodnije temperature. U toku ljeta, odnosno sušnijeg i jako toplog perioda, korijen rotkvice postaje drvenast i dosta ljut. Voli... Za dobar urod, rotkvicu sadite s mrkvom

Matovilac, ta divna zimska salata

Zima je prošla, a proljeće i prva mogućnost za sijanje na otvorenom su već počeli. Za sijanje mnogih kultura ne morate čekati da mnogo otopli, nego samo da se zemlja malo prosuši. Takav je i matovilac, koji klija na temperaturi tek iznad 0°C, a odlično podnosi niske temperature, odnosno temperature ispod 0°C. Matovilac, matovilec, poljska... Matovilac, ta divna zimska salata

Želimo da nam dijete odrasta hraneći se zdravo

Svoje stručno znanje iz oblasti poljoprivrede, Aleksandar Mijatović je odlučio iskoristiti za razvoj poljoprivredne proizvodnje na svom domaćinstvu. Po završetku Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, susreo se sa nedostatkom adekvatnog posla u struci te se počeo aktivno baviti poljoprivredom. "Sve je počelo 2012. godine, a ubrzo sam aplicirao i na... Želimo da nam dijete odrasta hraneći se zdravo

Proizvodnjom polenovog praha širi porodični posao

Ideja o proizvodnji polenovog praha donijela je Nataši Trninić iz Gradiške nagradu za najbolji poslovni plan iz domena ženskog preduzetništva u ruralnim područjima u okviru takmičenja koje je organizovao Centar za ekonomski i ruralni razvoj - CERD krajem 2016. godine. "Osnovne informacije o CERD-ovom projektu sam vidjela na internetu, te sam se... Proizvodnjom polenovog praha širi porodični posao

Obnovili staru seosku školu i privukli turiste

Organizacija Greenways se tačno 10 godina bavi razvojem zajednica kroz razvoj odgovornog turizma. "Godinama smo radili na unapređenju vještina ljudi koji se bave turizmom u ruralnim područjima, te razvijali biciklističke staze koje bi povezale lokalnu ponudu. Radeći na projektu koji je finansirala EU, izgradili smo jedan centar za posjetioce u selu... Obnovili staru seosku školu i privukli turiste

Kako iskoristiti talog od kafe u vrtlarstvu?

Kafa u našoj kulturi ima posebno mjesto. Ona nije bilo kakav napitak, jer je prati poseban ritual, bilo da je pijemo sami ili u društvu. Ali nije samo da ljudi uživaju u njenom okusu, ostatak od ispijene kafe (talog, soc), na razne načine djeluju pozitivno na neke biljke, te se može koristiti kao prehrana za njih, jer sadrži kalijum, azot, magnezijum... Kako iskoristiti talog od kafe u vrtlarstvu?

Očuvali stare sorte trešanja, krušaka i jabuka

Rasadnik Ninić
24.01.2017.

Očuvali stare sorte trešanja, krušaka i jabuka

Stare sorte voća imaju veliki značaj i ulogu u životima ljudi, što su prepoznali Nina i Petar Ninić, mladi bračni par iz sela Vitasovci, opština Novi Grad. Interes za starim sortama voća se javio još u toku njihovog fakultetskog školovanja, jer su željeli da očuvaju ove sorte voća i omoguće zaljubljenicima u stare sorte da ih opet gaje i... Očuvali stare sorte trešanja, krušaka i jabuka

Isplanirajte vrt za narednu sezonu

Period zime je idealno vrijeme za planiranje organizacije vašeg vrta za narednu sezonu. Kod mene ovo planiranje podrazumijeva odabir kultura za sijanje/sadnju, provjera sjemena koje imam i koje se može iskoristiti i priprema tabele, odnosno šeme plodoreda. Plodored je redoslijed uzgoja različitih kultura na određenom prostoru i u određenom... Isplanirajte vrt za narednu sezonu

Od ostataka uzgojite novo povrće!

U toku povrtlarske sezone, najprijatnije me iznenade samonikle biljke i uvijek im se posebno radujem. Luka uvijek ima najviše, ostane po koja manja glavica koju ljeti ne izvadim, pa uskoro, nakon prvih jesenjih kiša, eto mladog luka po bašti. Isto je i sa krompirom koji je ostao u zemlji, na proljeće počinje da niče nova biljka. Prošle vrtlarske... Od ostataka uzgojite novo povrće!

Kompostiranje u stambenim prostorima

Mini kompostište
30.12.2016.

Kompostiranje u stambenim prostorima

Biootpad iz domaćinstva čini trećinu ukupnog komunalnog otpada koji stvorimo u toku dana. Većina ovog otpada završi na deponijama i ostaje neiskorišteno te negativno utiče na životnu sredinu. Jedan od najboljih načina za iskorištavanje biootpada jeste kompostiranje i proizvodnja kvalitetnog prirodnog đubriva za ishranu biljaka. Pored toga što... Kompostiranje u stambenim prostorima

Kako proizvesti kompost, prirodnu hranu za biljke?

Poznato nam je da prirodni procesi ne poznaju otpad, sve ima svoje mjesto u kruženju materije i protoku energije. Još u prvim susretima sa školskim gradivom smo naučili da u jesen kada opadne lišće s grana, ono se razgrađuje u čemu pomažu razni insekti, gliste, mikroorganizmi, itd. i da se u tom procesu pretvori u humus, odnosno plodno zemljište... Kako proizvesti kompost, prirodnu hranu za biljke?

Tajne uspješnog vikend vrtlarenja

Uzgoj povrća
10.09.2016.

Tajne uspješnog vikend vrtlarenja

Uzgoj povrtlarki i uopšte poljoprivredna proizvodnja je veliki izazov, kako za one koji se time profesionalno bave, tako i za one koji uzgajaju povrće i voće za svoje lične potrebe. Uzgajanje na otvorenom, ukoliko nemate sistem navodnjavanja ili odvodnjavanja viška vode, te zaštitu od grada ili vrućina, je prepušteno vremenskim prilikama na koje ne... Tajne uspješnog vikend vrtlarenja

Ljuske od jaja - pomoć biljkama kod manjka kalcija

Ljuske od jaja
02.08.2016.

Ljuske od jaja - pomoć biljkama kod manjka kalcija

Svakodnevno bacamo u otpad nešto što može biti vrlo dragocjeno i hraniti naše biljke, a tako je i sa ljuskama od jaja koje mogu pomoći kao izvrstan izvor kalcijuma za vaše povtlarke. Nedostatak kalcijuma se može najlakše uočiti na plodu paprika i paradajza, a javlja se i na patlidžanu. Fiziološka promjena uslijed nedostatka kalcijuma kod... Ljuske od jaja - pomoć biljkama kod manjka kalcija

Pretvorite balkone i verande u oaze domaće hrane

Urbano vrtlarenje
26.07.2016.

Pretvorite balkone i verande u oaze domaće hrane

Procesom urbanizacije su se pojavili problemi povećanja toplote u gradovima uslijed nedostatka vegetacije, te razna onečišćenja, a najčešće prouzrokovana saobraćajem. Zbog svih negativnih efekata po kvalitet života ljudi u gradovima, u zadnjih nekoliko godina su neki svjetski gradovi (Pariz, Toronto, Tokio, Kopenhagen, Zirih...) unijeli izmjene u... Pretvorite balkone i verande u oaze domaće hrane

Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Bolesti rajčice
12.07.2016.

Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Prateći interesovanja ljudi koji uzgajaju povrće za svoje potrebe, vidjela sam da mnogi daju značaj paradajzu, odnosno da su najsrećniji kad je paradajz zdrav i liepo rodi. Kada sam počela da ga uzgajam, shvatila sam koliko je osjetljiv i zbog čega je tako cijenjen. Ovaj tekst se ne bavi pitanjem da li je paradajz voće ili povrće, jer sve ono što... Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Malčiranje - održivi način tretiranja zemljišta

Malčiranje
20.06.2016.

Malčiranje - održivi način tretiranja zemljišta

Način na koji konvencionalna poljoprivredna proizvodnja tretira zemljište nije održivo, a bez zdravog zemljišta, nema ni zdravog proizvoda. Ako se osvrnete oko sebe, zavirite na livadu ili u šumu, vidjećete da zemljište nije golo, zapravo, slabo da ćete ga i primijetiti, jer je prekriveno vegetacijom karakterističnoj za taj ekosistem. U rano... Malčiranje - održivi način tretiranja zemljišta