Posljednjeg dana Sedmice održivog razvoja se diskutovalo o budućnosti obrazovanja.Događaj je organizovan u partnerstvu sa Sarajevskom školom za nauku i tehnologiju(SSST) i Ekonomskim fakultetom u Sarajevu u saradnji s drugim javnim univerzi... Više [+]

Na današnjem događanju Sedmice održivog razvoja diskutovalo se: -Zašto zelena ekonomija ima smisla za poslovanje? -O pokretanju zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini -Koji su to finansijski instrumenti za zelenu ekonomiju? Sutra nas očekuj... Više [+]

Drugi dan Sedmice održivog razvoja na virtualnoj platformi je započeo Dobrodošlicom Mrs. Steliana Nedera,Stalnog predstavnika UNDP-a u Bosni i Hercegovini. U nastavku su vođeni razgovori o:- Profesiji budućnosti; -Vještinama za poslove budu... Više [+]

Danas je protekao prvi dan Sedmice održivog razvoja koja se provodi u okviru projekta"Podrška za realizaciju Ciljeva održivog razvoja i angažman privatnog sektora"koji finansira vlada Švedske.Poslije uvodnog obraćanja kao okvira za realizac... Više [+]

- SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA
- PRIJAVITE SE I SAZNAJTE:
- ZAŠTO ZELENA EKONOMIJA IMA SMISLA ZA POSLOVANJE?

OBAVJEŠTENJE -SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA U BOSNI I HERCEGOVINI 4-8.10.2021. Pozivamo Vas da prisustvujete Sedmici održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.Ovaj virtuelni događaj u fokus stavlja budućnost rada i predstavit će nove pristupe koji... Više [+]

Moji Jupiteri su već zreli.Danas sam ubrala prve ove godine.

U toku vegetacije malinu napada veliki broj bolesti i štetočina.Da bih sprijećili ili umanjili pojavu ovih bolesti i štetočina potrebno je malinu poslije berbe pripremiti za narednu vegetaciju.U periodu poslije berbe treba izvršiti orezivan... Više [+]

Malina „polka“ je poreklom iz Poljske (što implicira i njen naziv), a odomaćila se dosta u našim krajevima, jer je to pak sorta koja omogućava produženu berbu i daje jako dobar prinos, i sazreva praktično punih 7 – 8 meseci, te se baš i dru... Više [+]

Uskoro će berba masline.Za jelo se beru zeleni plodovi, a za ulje se beru dozreli, koji su poprimili ljubičastu boju. Kod berbe je vrlo važno da se plodovi što prije i što manje oštećeni odvezu na prešanje(gnjećenje)jer stajanjem gube na kv... Više [+]

Prinos u plastenicima je veći za nekoliko puta od uzgoja na otvorenom,a pored toga imamo "zaštićene kulture".Dodatna prednost je i razvoj i berba povrća tokom cijele godine.

U proizvodnji jabuke i kruške,zbog velikog broja bolesti i štetočina,primjenjuje se velik broj hemijskih sredstava i izvodi se veliki broj prskanja.Zbog toga se primjenjuje integrisana zaštita koja objedinjuje i hemijske i biološke mjere za... Više [+]

Protiv bolesti jagode najefikasnije su preventivne mjere.

U Bosni i Hercegovini je ostvaren značajan napredak u reguliranju kvaliteta maslinovog ulja zahvaljujući unapređenju vještina ocjenjivača Panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja.

Sigurnost hrane kao imperativ kvaliteta svih kategorija prehrambenih proizvoda.

Ovo je moje povrće.Sjetva i sadnja još traju.

Filoksera je nekada prićinjavala velike štete i dovela do toga da su skoro svi vinogradi bili iskorijenjeni.Danas je ovaj problem vinove loze riješen.

Hepok je obnovio svoje vinograde i ponudio vrhunska vina od autohtonih sorti.

Zasadite svoj kivi i u kontinentalnoj klimi.