Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 13.04.2024. 14:00

Tko je baba Vanga globalne poljoprivrede? Američki WASDE izvještaj - evo i zašto

Američki statističari i poslovna izvještajna vojska marljivo bilježe zalihe svugdje po svijetu, gledaju vremenske prognoze, javljaju o tijeku sjetve i procjenjuju žetve koje dolaze. Što u njemu piše i zašto je bitan?

Foto: Depositphotos/shestakov15
  • 132
  • 44
  • 0

World Agriculture Supply and Demand Estimates (WASDE) je mjesečni izvještaj o stanju najvažnijih poljoprivrednih roba poput pšenice, soje, pamuka ili riže. Doslovni prijevod glasi “procjene o potražnji i ponudi svjetske poljoprivrede” i to za globalno tržište.

To znači da američki statističari i poslovna izvještajna vojska marljivo bilježe zalihe svugdje po svijetu, gledaju vremenske prognoze, javljaju o tijeku sjetve i procjenjuju žetve koje dolaze. Savršeno je jasno zašto Ameri to rade jer hrana je osim velikog biznisa i geopolitičko oružje, ali lijepo je da ga javno objave pa svi imamo uvid u podatke i možemo se po njima ravnati.

Osim globalnog pregleda, WASDE daje i detaljniji pogled na američku poljoprivredu odnosno izvještava o mesu, šećeru, jajima i mlijeku na tržištu SAD-a.

Kako funkcionira u praksi?

Kako to funkcionira u praksi? Izvještaj izlazi obično oko 10-og u mjesecu i ako kažu da su zalihe pšenice nepredviđeno pale, cijena pšenice naraste. Ako kažu da su prinosi soje u Brazilu rekordni, cijena soje pada. Ako kažu da je u Ukrajini i Rusiji ekstremna suša i da će urod biti prepolovljen, cijene svih žitarica i uljarica rastu.

Tako ćete u izvještaju iz ožujka 2024. pronaći sljedeće podatke o nama bitnim kulturama:

  • Pšenica: procjenjuju se veće zalihe pšenice, veća potrošnja i da će se trgovati manje nego inače.
  • Uljarice: globalna proizvodnja je smanjena 0,7 milijuna tona na 658 milijuna tona. Proizvedeno je manje suncokreta i soje, a više uljane repice

Shvatili ste. WASDE je baba Vanga globalne poljoprivrede. Glavni kreator cijena na burzama roba, zato se čeka s nestrpljenjem i zato diktira trendove cijene u idućih 30 dana nakon izvještaja.

Svi ga čitaju

A kako ste vidjeli u Poljoprivrednoj priči o cijenama mesa, jaja i mlijeka njihove cijene jako ovise o cijenama žitarica i uljarica. To znači da nam zapravo WASDE daje naznaku hoćemo li u idućem periodu jesti jeftiniju ili skuplju hranu. Zato je vrlo bitan. Svi koji proizvode i/ili trejdaju žitarice i uljarice ga čitaju (ili bi ga trebali čitati).

Kad će pojeftiniti meso, mlijeko i jaja?

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu


Tagovi

WASDE Izvještaj USDA Mjesečni izvještaj Poljoprivredne robe Prognoza Procjena


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/