Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje imanja
  • 15.01.2022. 16:30

Spriječimo požare u proljeće!

Kako spaljivati otpad nastao prilikom krčenja i uređenja imanja? Šta kaže Zakon o zaštiti požara?

Foto: Pixabay.com/monika1607
  • 108
  • 28
  • 0

Proljeće je vrijeme kada će mnogi vlasnici imanja imati pune ruke posla oko uređenja, a veoma često rezultiraju požarima na većim lokalitetima, materijalnom štetom, čak i stradalim ljudima.

Spaljujte biljne ostatke

Kada pišem o spaljivanju otpada mislim na organski otpad koji će nastati krčenjem živica, njiva, voćnjaka, bašte, dvorišta. Nikako ne podrazumijevam spaljivanje guma, plastične ambalaže, otrovnog otpada (boce od dezodoransa, pesticida, vreće od mineralnog đubriva, lijekovi i drugo).

Osigurajte dovoljnu udaljenost

Kod paljenja iskrčenog materijala (granje, kupine i slično) na otvorenom, veliku pažnju trebate posvetiti obimu vatre i udaljenosti od objekata. Uvijek je bolje zapaliti više odvojenih manjih gomila, nego zapaliti jednu veliku koja će dati ogroman plamen, a koji nećete moći kontrolisati.

Vatru na otvorenom smijete paliti ukoliko je udaljena od objekata najmanje 50 m, a od šume najmanje 100 m. Kada spaljivanje vršimo u buretu ili namjenskim spalionicima tada blizina može biti manja.

Veliki broj opština i gradova na snagu donosi zabranu paljenja zbog nemarnosti pojedinaca i izazivanja opšte opasnosti.

Zakon o zaštiti od požara kao jedna od mjera zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice. Ovaj zakon propisuje novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasne službe, kao i ako ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Jame za spaljivanje

Jame za spaljivanje pružaju bolju zaštitu od širenja požara nego što je to slučaj sa spaljivanjem na otvorenom. U zemlji je potrebno napraviti udubljenje od 30 cm, a promjer ne treba biti veći od 1 m. Kada je okolo suva trava bolje je mjesto prethodno pokositi, sakupiti travu, jer se ona brzo zapali i širi požar. Oko jame ne smije biti nikakvih zapaljivih predmeta i materija.

Pripremite alate koji će vam pomoći u gašenju vatre, ako se počne širiti. U tu svrhu možete koristiti lopatu ili slične poljoprivredne alatke. Ne napuštajte mjesto paljenja dok sve dobro ne izgori.

Spaljivanje u buretu

Za spaljivanje u zatvorenom možemo obezbijediti obično metalno bure. Kako bi otpad bolje sagorijevao na donjoj trećini bureta izrežite otvor kroz koji će ulaziti vazduh i lakše ćete čistiti pepeo i ostatke. Osigurajte otvor nekim metalnim poklopcem, limom ili izrezanim dijelom.


Tagovi

Krčenje Spaljivanje Požar Vatrogasci Kazne


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.