Pretraga postova
Poljoprivrednici usaglasili nekoliko zahtjeva na sastanku u Odžaku, ako ne budu ispunjeni u roku od sedam dana, spremni su na proteste širom Federacije, uključujući i blokade graničnih prijelaza.
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-ga... Više [+]
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-gastronomije i turizma i kreiranju brenda Hercegovine kao prepoznatljive eno-gastrodestijacije.🍇🍷❣️
Martina Krišto Antelj
prije 2 dana
:D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;) :D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;)
Sarajevo je danas epicentar naučne i stručne diskusije o očuvanju i unapređenju autohtonih pasmina. Otvoren je 1. Međunarodni simpozij o stanju i zaštiti autohtonih pasmina, osmišljen kao ključno mjesto susreta naučnika, stručnjaka, uzgajiv... Više [+]
Sarajevo je danas epicentar naučne i stručne diskusije o očuvanju i unapređenju autohtonih pasmina. Otvoren je 1. Međunarodni simpozij o stanju i zaštiti autohtonih pasmina, osmišljen kao ključno mjesto susreta naučnika, stručnjaka, uzgajivača i predstavnika relevantnih institucija iz zemlje i inostranstva.
☕️ 650 litara kafe, ☕️ oko 8.000 fildžana ☕️ 65 kg kafe Vispakova " ZLATNA DŽEZVA " 🍃 Na Sajmu “Jesen u Visokom” posjetioce očekuje jedinstven doživljaj, druženje uz Vispakovu Zlatnu džezvu, najveću džezvu na svijetu.🌏 🫖 Prvi put je p... Više [+]
☕️ 650 litara kafe,
☕️ oko 8.000 fildžana
☕️ 65 kg kafe
Vispakova " ZLATNA DŽEZVA "
🍃 Na Sajmu “Jesen u Visokom” posjetioce očekuje jedinstven doživljaj, druženje uz Vispakovu Zlatnu džezvu, najveću džezvu na svijetu.🌏
🫖 Prvi put je predstavljena 2004. godine na otvaranju Starog mosta u Mostaru.
🍵 Izradio ju je poznati sarajevski kazandžija Nasir Jabučar, a danas je jedan od najljepših simbola bosanske tradicije i gostoprimstva.
🍃 Tokom trajanja sajma, u Zlatnoj džezvi će se pripremati prava bosanska kafa, a svi izlagači i posjetioci moći će uživati u ovom mirisnom napitku koji okuplja i spaja ljude.☕️🫖
👉 Ne propustite priliku da osjetite duh zajedništva i tradicije uz kafu iz džezve koja je jedan od simbola Visokog i Bosne i Hercegovine!🏆👑🇧🇦
#JesenuVisokom 🍂
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 mjesec
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 mjesec
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi
Proizvodnja hrane Nekada zimski doručak seoskim đacima... ...danas znamo li šta je „droba“? Ipak se ponekad pojavi… Da li bi joj se sada obradovali? Ne znam. Znam samo da bi se obradovali zajedničkom doručku, pa još "drobe"… Nadam se da ćem... Više [+]
Proizvodnja hrane
Nekada zimski doručak seoskim đacima...
...danas znamo li šta je „droba“?
Ipak se ponekad pojavi…
Da li bi joj se sada obradovali?
Ne znam.
Znam samo da bi se obradovali zajedničkom doručku, pa još "drobe"…
Nadam se da ćemo doručkovati nekad, kao nekad... "drobe".
Fotografija - podrobac od jedne ovce.
Osjetiti toplinu, ljubav i povjerenje uz vjernog prijatelja iz dana u dan je bogatstvo koje danas nema cijenu! Prijateljstvo bez interesa i laži!
#RuralFoto #Životinje
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 mjeseca
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano