Pretraga postova
Otvorena je diskusija na temu: Osim tuče, i jak vjetar u Slavoniji nanio štetu poljoprivrednicima
Festival pjenušaca i jagoda Festival pjenušaca i jagoda održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. svibnja na Plešivici, hrvatskoj Champagni jer pjenušci s tog područja ne zaostaju za šampanjcima. Ovaj zeleni raj za ljubitelje prirode, vin... Više [+]
Festival pjenušaca i jagoda
Festival pjenušaca i jagoda održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. svibnja na Plešivici, hrvatskoj Champagni jer pjenušci s tog područja ne zaostaju za šampanjcima.
Ovaj zeleni raj za ljubitelje prirode, vina i uživanja nadomak je Zagreba, samo pola sata vožnje od grada. Kao najmanja, ali iznimno perspektivna vinska regija, Plešivica nameće nove trendove i prednjači kvalitetom svojih vina i pjenušaca, zahvaljujući strasti, smjelosti i predanosti vinara.
Tih dana na Plešivici vinari otvaraju vrata svojih vinarija i dvorišta, dijeleći s posjetiteljima plodove svog rada i ljubavi prema vinu. Ove godine predstavit će se trinaest vinarija: R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić winery, Ivančić Griffin, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda te K. Režek. Festivalu se pridružuje i Hotel Princess, gdje će se također kušati vrhunski plešivički pjenušci.
Uz čašu svježeg i elegantnog pjenušca savršeno se slažu i domaće jagode – kraljice proljetnog stola. One stižu od članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten", a posjetitelji će moći svratiti i do OPG-a Damira Gregorića, gdje jagode uspijevaju s puno ljubavi i poštovanja prema zemlji.
Ovogodišnji Festival donosi i posebnu umjetničku dimenziju – akademska kiparica Marina Stoponja otvorit će vrata svog imanja svim zaljubljenicima u umjetnost. Posjetitelji će moći razgledati skulpturu jagode i kušati sladoled od jagoda i pjenušca te se sami okušati u slikanju inspiriranom prirodom Plešivice.
U festival se uključuju i lokalni ugostitelji s posebno osmišljenom ponudom: Cafe Cafe i Haustor poslužuju pjenušac s kavom i svježim jagodama , dok su Pizzeria Kora i Izleztište pri Kapeli pripremilI poseban festivalski menu.
Za sve posjetitelje i ove je godine organiziran OLD JACK prijevoz, uključujući i kružnu liniju po Plešivici. Uz to, u funkciji će biti i taksi služba Festivala, koja dodatno olakšava sigurno kretanje između lokacija.
Tijekom Festivala osiguran je i novi režim prometa – dio ceste Donje Plešivice, od DVD-a Plešivica do vinarije Korak, bit će jednosmjeran i sigurniji za promet. Regulacija se nastavlja sve do vrha Plešivice, uključujući područje kod groblja i sanjkaške staze.
Festival organizira Turistička zajednica grada Jastrebarskog, uz podršku Grada Jastrebarskog, u suradnji s vinarima i partnerima.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Zoran Lutz
Otvorena je diskusija na temu: Posljednji mljekomat u županiji: Kupci znaju što piju, ali pitanje je koliko ćemo još izdržati
SASA FRANIC
prije 49 minuta
pa rastjerali su u isto vrijeme 500 tisuca naseg stanovnistva. nije ni cuda da prodaja stagnira. a ne znam tocno gdje se nalaze mljekomati. ali Više [+] trebali bi uregulirovati da se nalaze u trgovinama i trgovackim lancima
Otvorena je diskusija na temu: Proizvodnja hrane je dio nacionalne sigurnosti, a poljoprivrednici se suočavaju s nikad većim izazovima
SASA FRANIC
prije 2 sata
i to govore idioti koji bas nista za HR poljoprivredu nisu napravli vec 3 desetljeca. sigurnost hrane im je dati sve nase prirodno bogatstvo u strane Više [+] koncesije, svu proizvodnju i pogone prodati strancima. dovesti strane radnike da rade, kako mi ne bi primali visa primanja. dovesti strane lance da prodaju uvezenu hranu. i jos ce 2027 dozvoliti i rasprodaju sve HR poljoprivredne zmelje strancima, kinezima i arapcinama itd. to vam je njihova sigurnost hrane i strategija
Radujemo se što ćemo se i ovog maja družiti sa vama na Novosadskom sajmu! 🚜
92. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu trajaće od 17. do 22.05.2025.
Dobro došli! 🙂
Od sledeće školske godine Mlekarska škola u Pirotu stipendiraće desetoro najboljih učenika koji upišu smer prerađivač mleka i troje budućih pekara. Zanimanje prerađivač mleka ključno je za očuvanje tradicije proizvodnje čuvenog pirotskog ka... Više [+]
Od sledeće školske godine Mlekarska škola u Pirotu stipendiraće desetoro najboljih učenika koji upišu smer prerađivač mleka i troje budućih pekara. Zanimanje prerađivač mleka ključno je za očuvanje tradicije proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja. Za pravljenje kačkavalja po tradicionalnoj recepturi, osim snage, potrebno je veliko znanje i umeće. Iako je ovo zanimanje izuzetno traženo na tržištu, sve manje dece se odlučuje da upiše ovaj smer. Zato je školski odbor Mlekarske škole doneo odluku da ponudi stipendije u iznosu od 12 hiljada dinara mesečno za deset najboljih učenika. U radionici Mlekarske škole, učenici, zajedno sa profesorima i majstorima, svakoga dana prerade pet tona mleka. #mlekarskaskola #stipendije
Tražimo najbolje vino Podunavlja
Marta Garrido Blanco je živjela u Barseloni. Dvoumila se između studija arhitekture i novinarstva i odabrala ovo drugo. Kada je završila studije, novinarstvo joj nije donijelo zadovoljstvo. Napustila je Barselonu i preselila se u relativno... Više [+]
Marta Garrido Blanco je živjela u Barseloni. Dvoumila se između studija arhitekture i novinarstva i odabrala ovo drugo. Kada je završila studije, novinarstvo joj nije donijelo zadovoljstvo. Napustila je Barselonu i preselila se u relativno nepoznatu špansku regiju Cuenca, gdje je otvorila socijalno preduzeće za osobe sa invaliditetom koje rade i stvaraju od drveta. Danas već ima četiri socijalna preduzeća u regionu i kreativno razvija svoje poslovanje sa proizvodima od drveta. Više u 12. epizodi #TalentiEUregija...
mali poljoprivrednik
prije 9 minuta
Zasad je sigurno presijavanje 6 ha soje i 5,5 ha kukuruza.Sve oprskano zemljišnim herbicifom i sada Jovo- nanovo.Ostalo još čekamo koji dan da ugrije Više [+]