Pretraga tekstova
Ambroziju poznajemo kao nepoželjnu biljku jer je čuvena po svojim lošim osobinama. Rijetki poznaju i njena ljekovita svojstva.
Ambrozija lat. Ambrosia artemisifolia je biljka iz porodice Asteraceae. U BiH je poznata i pod sljedećim imenima: fazanuša, fazanka, partizanka, limundžik.
Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste od 1 do 1,5 m. Porijeklo vodi iz Sjeverne Amerike odakle je i uvezena zaraženim sjemenom žitarica, još davne 1863. godine.
Poznajemo je kao nepoželjnu biljku jer je čuvena uglavnom po svojim lošim osobinama. Rjetki poznaju i njena ljekovita svojstva. U grčkoj mitologji spominje se kao "hrana bogova". Poznata je kao korov u gajenim kulturama, kao velikog kradljivca vlage i hraniva uzgajanim biljkama i zbog toga predstavlja i čini veliki problem poljoprivrenim proizvođačima.
Takođe, njezina dobro znana loša osobina je da je ambrozija veoma važan i opasan alergen, jedan od najagresivnijih. Ambrozija cvijeta od polovine jula pa do oktobra kad najviše i pričinjava probleme ljudima koji su osjetljivi i alergični na polen ove biljke. Biljka se vrlo brzo širi i razmnožava sjemenom.
Od strane stručnjaka i pojedinih lokalnih vlasti postojale su i mjere za obavezno uništenje ove biljke kako se ona ne bi dalje širila, naročito na parcelama koje se ne koriste. Broj oboljelih od ove alergije stalno je u porastu.
Pored loših osobina koje svi dobro poznajeme vjerujem da su rijetki koji poznaju i dobru stranu ove biljke i njena ljekovita svojstva. Za spoljašnju upotrebu koristi se za razne probleme s kožom npr. kod osipa, opekotina, modrica, kod uboda i ugriza insekata, zatim, korištenjem obloga kod reumatskih tegoba, upale zglobova itd. Ono što je potrebno je - zgnječiti svježi list i staviti ga na oboljelo mjesto, a kod reume list usitniti u kašu i staviti na bolno mjesto..
Za unutrašnju upotrebu koristi se kod povišene temperature, groznice, plućnih tegoba, crijevnih problema. Korijen ambrozije pomaže kod poremećaja menustrualnog ciklusa. Svjež sok biljke liječi razne infekcije stopala.
Ulje ambrozije koristi se za mazanje raznih površinskih rana, a kreme za liječenje hemoroida. I najvažnije, za liječenje alergije uz lijekove bilo bi dobro primijeniti i prirodan način liječenja tj. imunoterapija postupnim uzimanjem određenih doza alergena da bi organizam postao otporniji prema polenu ovog alergena.
Foto: Bigstockphoto/Rostovdriver
Tagovi
Ambrozija Korov Alergen Alergija Ljekovita svojstva Imunoterapija Ljekovita ambrozija
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi