Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja smilja
  • 03.03.2017. 08:00

Zaštitna cijena svježe mase smilja 2,50 KM/kg

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke, je bila glavna točka dnevnog reda sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Foto: Renata Dragović
  • 757
  • 78
  • 0

Prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, održan je u Mostaru u organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH. Cilj radnog sastanka je bio napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu.

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke, je bila glavna točka dnevnog reda.

U skladu sa ovom točkom ponuđen je Model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja. Prednosti takvog modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su sljedeće:

  • Zaštita cijene od 2,50KM/kg za kg svježe mase, a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njena neupitna budućnost;
  • Onemogućiti nekorektne proizvođače (oni koji ne poštuju sljedivost proizvodnje i prerade) da utječu na tržište;
  • Zaštita kvalitete proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja;
  • Postizanje neophodne sinergije između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete, zaštita cijena itd.
  • Smanjenje rizika u lancu proizvodnje i osiguravanje dostupnosti otkupa eteričnog ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine.

Članovi Grupacije su informirani oko ideje o formiranju Baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organiziranju Info dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji će se održati u lipnju 2017.god.

Na kraju sastanka je također zaključeno da se uputi zahtjev federalnom Ministru poljoprivrede, da u Program novčanih podrški obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa, navode iz Gospodarske komore.

Foto: Renata Dragović


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Cijena Mostar Gospodarska komora Brendiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.