Koristi se u kulinarstvu i medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Trenutno je otkup aktivan u mnogim dijelovima BiH, s cijenom od oko 5 KM/kg.
Smrekova boba, poznata i kao kleka, je plod drveta smreke, Juniperus communis. Ovaj mali, tamnoplavi do ljubičasti plod ima dugu historiju korištenja, kako u kulinarstvu, tako i u medicini.
Poznata je po svojoj aromi i gorkasto-slatkom okusu, a najčešće se koristi kao začin, u proizvodnji alkoholnih pića poput gina, te u tradicionalnoj medicini.
Smrekova boba se od davnina koristi u narodnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Na primjer za poboljšanje probave jer plavičaste bobice stimuliraju lučenje probavnih enzima, što može pomoći kod problema poput nadimanja i grčeva.
Kleka ima i diuretski efekat, naime poznata je po tome što pospješuje mokrenje i pomaže tijelu da se oslobodi viška tečnosti, što može biti korisno za osobe sa zadržavanjem vode ili problemima s bubrezima.
Ima i antiinflamatorna svojstva. Zahvaljujući antioksidansima, smrekova boba može pomoći u smanjenju upala u tijelu. Također, značajna su i njena antibakterijska i antifungalna svojstva pa se tradicionalno koristi za čišćenje rana i borbu protiv infekcija.
Smrekova boba sadrži vitamine C i E, koji su poznati po tome da jačaju imunitet.
Smrekova boba sazrijeva krajem ljeta i u ranu jesen, obično od avgusta do oktobra. Najbolje vrijeme za berbu je kada su bobice tamnoplave ili ljubičaste boje i lako se odvajaju od grana. Branje smrekove bobe je proces koji zahtijeva preciznost i strpljenje, budući da su bobice male i lako se mogu oštetiti.
Dnevno se može ručno ubrati oko 20 kg smrekove bobe. To podrazumijeva pažljivo skupljanje bobica sa grana, bez oštećivanja biljke i bez miješanja s lišćem, granama ili drugim nečistoćama.
Smrekova boba koja je čista i bez primjesa odmah je spremna za prodaju. Takva boba postiže višu cijenu na tržištu, jer ne zahtijeva dodatno čišćenje ili preradu. Važno je da se bobe suše na odgovarajući način kako bi se očuvala njihova kvaliteta i spriječilo truljenje.
Trenutno je otkup smrekove bobe aktivan u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, gdje prirodni resursi obiluju ovom biljkom. Cijena za kilogram čiste smrekove bobe, bez primjesa, iznosi oko 5 KM/kg. Otkup se obično vrši direktno od berača, a smrekova boba koja se odmah može prodavati postiže višu cijenu zbog svoje kvalitete i svježine.
Ova industrija je posebno aktivna u ruralnim područjima gdje se ljudi tradicionalno bave sakupljanjem šumskih plodova. Smrekova boba je zbog svoje specifičnosti i zdravstvenih beneficija tražena kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.
Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima i širokoj primjeni, kleka predstavlja dragocjen prirodni resurs. Ručna berba osigurava visoku kvalitetu ploda, dok otkupne cijene u Bosni i Hercegovini čine ovaj posao unosnim za mnoge sakupljače. Za one koji su spremni posvetiti se branju smrekove bobe, ovo može biti prilika za dodatni izvor prihoda uz doprinos očuvanju tradicionalnih praksi i održivog korištenja prirodnih resursa.
Tagovi
Autor